Besplatan program podrške za mala i srednja preduzeća

Bez autora
Apr 28 2015

Malim i srednjim preduzećima u Srbiji na raspolaganju je besplatan program mentorstva koji sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa Vladom Japana preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA.Rok za prijavu svih zaintersovanih preduzeća je 15. maj 2015. godine. Ovaj program je od 2010. do 2014. godine obuhvatio preko 420 firmi u Srbiji, koje su program ocenile kao veoma korisnim za unapređenje svog poslovanja.

Besplatan program podrške za  mala i srednja preduzećaMalim i srednjim preduzećima u Srbiji na raspolaganju je besplatan program mentorstva koji sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa Vladom Japana preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA.

Rok za prijavu svih zaintersovanih preduzeća  je 15. maj 2015. godine.

Ovaj program je od 2010. do 2014. godine obuhvatio  preko  420 firmi u Srbiji, koje su program ocenile kao veoma korisnim za unapređenje svog poslovanja. Nacionalna agencija za regionalni razvoj sprovodi i nezavisnu evaluaciju korisnika mentoringa u prethodnim godinama realizacije, a koja je pokazala da zahvaljujući ovoj usluzi firme ostvaruju u proseku 10% povećanja prodaje, profita i broja zaposlenih.  

Realizaciju mentoring programa sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama i centrima za razvoj malih i srednjih preduzeća u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Rumi, Beogradu, Požarevcu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu, Leskovcu, Vranju, Zaječaru, Kruševcu, Lajkovcu i Loznici.

Prijava za besplatan mentoring program je jednostavna i sastoji se iz 3 koraka:
• Potrebno je preuzeti i popuniti obrazac prijave sa sajta www.narr.gov.rs ili u prostorijama regionalnih agencija i centara
• Prikupiti dokumentaciju (od 1 do 4 dokumenta, u zavisnosti od vrste firme)
• Poslati prijavu i dokumenta poštom ili dostaviti lično u regionalne centre

Zainteresovani kandidati mogu podneti prijavu u tri kategorije:
1. Novoosnovani privredni subjekti (privredna društva i preduzetnici) - registrovani posle 1. marta 2014. godine;
2. Postojeći privredni subjekti - registrovani pre 1. marta 2014. godine.
3. Klasteri

Mentoring je sveobuhvatan proces podrške preduzećima (privrednim društvima) i preduzetnicima koji se nalaze u presudnom trenutku za njihov dalji razvoj ili za opstanak uopšte.

Proces mentoringa predstavlja određeni broj sati koji stručno lice-mentor provodi u direktnom kontaktu/radu sa vlasnikom radnje ili preduzeća.

Rad mentora počinje od dijagnoze. Preduzeće i mentor zajedno proučavaju razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj. Na osnovu dijagnoze mentor i preduzetnik/preduzeće pripremaju plan razvoja. Tokom ovog procesa mentor radi kao kao koordinator i savetnik.

Program mentoringa u 2015. godini sastavni je deo novog Projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSPP u zemljama Zapadnog Balkana-Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, koji sprovodi NARR u saradnji sa Vladom Japana preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA. Predmetni Projekat je prvi regionalnog karaktera koji finansira Vlada Japana i sprovodi se u periodu 2013-2016. godine. 

Više informacija možete pronaći ovde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik