Autosaobraćaj odlazi u istoriju

Bez autora
May 05 2015

Glavna kragujevačka autobuska stanica koja je, zbog neizmirenih dugova za električnu energiju i potonjeg isključenja struje, prestala da radi još krajem 2013. godine, ponovo će biti otvorena 6. maja, na Đurđevdan, kada Kragujevac obeležava i slavi Dan grada, saopšteno je iz ovdašnjeg Autosaobraćaja (AS-a), koji gazduje autobuskim stanicama u Šumadiji, i u kojem će narednih dana, nakon dvoipodecenijskog propadanja, biti pokrenut stečajni postupak. Sasvim je izvesno da će tokom tog postupka, s obzirom na situaciju, to preduzeće završiti u bankrotu. Direktor Autosaobraćaja Srećko Aleksić potvrdio je, uoči minulog praznika, nedavnu informaciju našeg lista da je glavna autobuska stanica u Kragujevcu, uz saglasnost Agencije za privatizaciju, izdata u zakup firmi Bamiron iz Beograda, koja je, prema njegovim rečima, u renoviranje i namirivanje dugova za taj objekat uložila oko dva miliona dinara, od čega je samo za struju plaćeno više od milion dinara.

Autosaobraćaj odlazi u istorijuGlavna kragujevačka autobuska stanica koja je, zbog neizmirenih dugova za električnu energiju i potonjeg isključenja struje, prestala da radi još krajem 2013. godine, ponovo će biti otvorena 6. maja, na Đurđevdan, kada Kragujevac obeležava i slavi Dan grada, saopšteno je iz ovdašnjeg Autosaobraćaja (AS-a), koji gazduje autobuskim stanicama u Šumadiji, i u kojem će narednih dana, nakon dvoipodecenijskog propadanja, biti pokrenut stečajni postupak. Sasvim je izvesno da će tokom tog postupka, s obzirom na situaciju, to preduzeće završiti u bankrotu.

- Direktor Autosaobraćaja Srećko Aleksić potvrdio je, uoči minulog praznika, nedavnu informaciju našeg lista da je glavna autobuska stanica u Kragujevcu, uz saglasnost Agencije za privatizaciju, izdata u zakup firmi Bamiron iz Beograda, koja je, prema njegovim rečima, u renoviranje i namirivanje dugova za taj objekat uložila oko dva miliona dinara, od čega je samo za struju plaćeno više od milion dinara.

- Glavna autobuska stanica u Kragujevcu više nije u mraku - ističe Aleksić i poručuje da će posao na njoj moći da dobiju isključivo nezaposleni Kragujevčani, pošto su i poslednji preostali radnici Autosaobraćaja ovih dana, uz neku od opcija iz ponuđenog socijalnog programa, napustili preduzeće.

Propadanje Autosaobraćaja, nekada jednog od najznačajnijih auto-prevoznika u Srbiji i bivšoj SFRJ, koji je 1984. bilo zvanični prevoznik sportista i gostiju na Zimskoj olimpijadi u Sarajevu, počelo je pre četvrt veka, i uglavnom je uzrokovano malverzacijama ranijih direktora, koji su u više navrata hapšeni, ali su redovno, "usled nedostatka dokaza", na sudu oslobađani odgovornosti.

U oktobru 2013. većina radnika Autosaobraćaja, predvođena Slobodnim sindikatom firme, stupila je u generalni štrajk i blokirala stanice u Kragujevcu, Topoli, Batočini i Lapovu. Nedugo potom barikadama su zaustavili saobraćaj na železničkoj pruzi i magistralnom putu od Kragujevca do Kraljeva, zahtevajući isplatu zaostalih zarada, povezivanje staža, overu zdravstvenih knjižica, socijalni program za prekobrojne radnike i rešavanje statusa preduzeća.

Blokada tih saobraćajnica, kojom je naneta velika šteta kragujevačkoj privredi, trajala je čitavih mesec i po dana, kada se delegacija Slobodnog sindikata srela sa tadašnjim prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, koji je AS-ovcima, prema tvrdnji sindikalaca, obećao da će status tog preduzeća biti rešen do 15. februara 2014, do kada je u AS trebalo da stigne 20 autobusa, za očuvanje delatnosti firme. Godinu i po dana kasnije od Autosaobraćaja i bukvalno nije ostalo ništa. Dugovi mnogostruko nadmašuju vrednost imovine firme, autobusi i ostala sredstva su razvučeni, ili su otišli "na doboš", gradske, prigradske, međugradske i međunarodne linije preuzele su druge kompanije, dok su se zaposleni razišli "kud koji".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik