Počeli pripremni radovi za izgradnju nove fabrike u Kaknju

Bez autora
May 06 2015

U Kaknju su počeli radovi na uređenju lokacije za izgradnju fabrike koja će vršiti toplinsku preradu životinjskih nusproizvoda sa ciljem proizvodnje animalnih proteina, te životinjske i tehničke masti. U okviru pripremnih radova izvršeno je uklanjanje trošnih objekata sa lokacije, izmještena je niskonaponska mreža, vrši se uklanjanje niskog rastinja, a planirano je i izmještanje potoka. Radi se o investiciji firme Agroproteinka Zagreb koja je u Kaknju osnovala firmu Bioorganika radi realizacije investicije ukupne vrijednosti od oko 20 miliona KM. Uz višemilionska ulaganja na području Kaknja ova investicija će rezultirati i značajnim brojem novih radnih mjesta, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Počeli pripremni radovi za izgradnju nove fabrike u KaknjuU Kaknju su počeli radovi na uređenju lokacije za izgradnju fabrike koja će vršiti toplinsku preradu životinjskih nusproizvoda sa ciljem proizvodnje animalnih proteina, te životinjske i tehničke masti.

U okviru pripremnih radova izvršeno je uklanjanje trošnih objekata sa lokacije, izmještena je niskonaponska mreža, vrši se uklanjanje niskog rastinja, a planirano je i izmještanje potoka.

Radi se o investiciji firme Agroproteinka Zagreb koja je u Kaknju osnovala firmu Bioorganika radi realizacije investicije ukupne vrijednosti od oko 20 miliona KM. Uz višemilionska ulaganja na području Kaknja ova investicija će rezultirati i značajnim brojem novih radnih mjesta, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Izgradnja ove fabrike rezultat je povoljnog poslovnog ambijenta kojeg je kreirala Općina Kakanj i brojnih pogodnosti koje su osigurane za investitore.

“Bez obzira na svu kompleksnost sistema u BiH mi smo se odlučili za investiciju iz razloga lokacije, ali prije svega ovdje treba spomenuti izuzetno povoljnu investicijsku klimu načelnika, svih službi, stvarno jedna pozitivna investicijska klima, jedna dobrodošlica, i oni su, moramo priznati, jako zaslužni za ovo što smo odabrali Kakanj”, rekao je Ivica Grlić, direktor firme Bioorganika Kakanj, firme koju je u Kaknju osnovala Agroproteinka Zagreb.

Podsjetimo, za gradnju objekata u Kaknju investitorima pripada poticaj u vidu povrata novčanih sredstava od naknade koja se obračunava za rentu i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. Osim toga, pravo na poticaj u vidu oslobađanja od plaćanja naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta i komunalne naknade stiče investitor za parcelu na kojoj gradi objekat u periodu od pet godina od dana pribavljanja odobrenja za upotrebu objekta.

Općina Kakanj u potpunosti snosi i sve troškove registracije privrednog društva, a osigurava i brojne druge pogodnosti.

“Čak bih rekao, po nekim iskustvima koja smo imali u Hrvatskoj, na primjeru Kaknja imamo pozitivnija iskustva jer mislim da tome doprinose već postojeće investicije koje su tamo izvedene i vjerojatno postoji stanoviti senzibilitet i očito iskustvo onih upravljaju”, rekao je Ivica Grlić Radman, predsjednik Uprave Agroproteinke Zagreb.

U novoj fabrici neće biti spaljivanja animalnog otpada u Kaknju, dakle nema novih opasnih dimnjaka, a rad fabrike će se zasnivati na strogom poštivanju zakonskih propisa i normativa Evropske unije koji se odnose na zaštitu okoline.

Podsjetimo, u Kaknju je nedavno otvorena nova fabrika za proizvodnju madraca "Moj san", a u toku je i izgradnja fabrike peleta. Planirana je i skora izgradnja još tri fabrike, a u pripremi je i realizacija još jedne velike investicije na području naselja Modrinje.

"Prije svega želim naglasiti da ćemo nastaviti da na sebe preuzimamo težinu kompliciranog administrativnog aparata u BiH, što znači da ćemo mi umjesto investitora pribavljati potrebna odobrenja, a sve sa željom da se oni ne uplaše i ne razočaraju kada se susretnu sa procedurama za pokretanje poslovnih aktivnosti u našoj zemlji. Nastavit ćemo i sa realizacijom podsticajnih mjera za osnivanje novih privrednih subjekata u smislu plaćanja troškova osnivanja, sufinansiranja troškova najma prostorija za poduzetničku djelatnost i drugih mjera", rekao je općinski načelnik Nermin Mandra koji i sam učestvuje u aktivnostima pribavljanja odobrenja i druge dokumentacije za investitore, navodi se u saopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik