EK zainteresovana da finansijski podrži strateške investicije u Srbiji

Bez autora
May 07 2015

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da su pravovremeno planiranje i priprema ključni za realizaciju najvažnijih infrastrukturnih projekata.Joksimović je na drugom sastanku Nacionalnog odbora za investicije u Palati Srbija istakla da formiranje tog odbora predstavlja jedan od koraka koje je Vlada Srbije preduzela u tom pravcu. To telo radi na ostvarivanju dogovora postignutih prošle godine u Berlinu, kada je razgovarano o tome da sve zemlje zapadnog Balkana rade zajedno na razvoju infrastrukturnih projekata, posebno u oblasti saobraćajnih i energetskih mreža.

EK zainteresovana da finansijski podrži strateške investicije u SrbijiMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da su pravovremeno planiranje i priprema ključni za realizaciju najvažnijih infrastrukturnih projekata.

Joksimović je na drugom sastanku Nacionalnog odbora za investicije u Palati Srbija istakla da formiranje tog odbora predstavlja jedan od koraka koje je Vlada Srbije preduzela u tom pravcu.

To telo, kako je objasnila, radi na ostvarivanju dogovora postignutih prošle godine u Berlinu, kada je razgovarano o tome da sve zemlje zapadnog Balkana rade zajedno na razvoju infrastrukturnih projekata, posebno u oblasti saobraćajnih i energetskih mreža.

Ona je naglasila da su u toku procesi koji treba da dovedu do toga da čitav region zapadnog Balkana bude bliži članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Taj proces je konkretizovan brojnim sastancima u Beogradu, Prištini i Briselu i jedna dobra ideja nije ostala na nivou ideje, već se čine konkretni koraci, a postoji i podrška iz EU, istakla je Joksimović.

Ministar je navela i da je potreban dogovor o planiranju i realizaciji strateški važnih infrastrukturnih projekata za Srbiju, ali i dogovor u oblasti razvoja regionalne infrastrukture i evropske transportne mreže.

Joksimović je objasnila da je važno da Vlada i resorni ministri postignu konsenzus o najvažnijim projektima, ali i da imaju političku podršku, uz ocenu da ova Vlada ima sreću da ima premijera koji je lično zainteresovan za investicije i praćenje njihove realizacije.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han rekao je da je Evropska komisija (EK) zainteresovana da finansijski podrži izgradnju železničke pruge Niš–Brestovac na Koridoru 10, kao i izgradnju intermodalnog terminala u Beogradu, ali i za druge srednjoročne investicije, kao što je gasovod između Bugarske i Srbije.

Han je naglasio da je EK već istražila načine za pružanje podrške određenom broju projekata sredstvima EU, ali da želi da bude sigurna da su pre pružanja podrške prioritetnim investicijama problemi eksproprijacije rešeni, ili u odmakloj fazi.

Želimo da podržimo projekte koji imaju veliku stratešku vrednost za zemlju, ali i za region, istakao je on.

Evropski komesar je napomenuo da će Srbija dobiti maksimalnu podršku od EU kako bi ostvarila svoje ciljeve koji se odnose na razvoj bolje infrastrukture, i dodao da će svi finansijski instrumenti koji su Evropskoj komisiji na raspolaganju biti mobilisani kako bi se obezbedilo blagovremeno sprovođenje onih investicionih projekata koji su deo proširenja centralne saobraćajne mreže.

Prema njegovim rečima, biće finansirani i drugi prioritetni sektori koji su obuhvaćeni jedinstvenim izvorom finansiranja u oblasti energetike, životne sredine i poslovne infrastrukture.

Infrastrukturni projekti u saobraćaju, energetici i informacionoj tehnologiju neophodni su kako bi ekonomija države postala konkurentna i razvijena, ukazao je Han i ocenio da je Nacionalni odbor za investicije ključan za određivanje prioritetnih investicionih projekata, kao i da zemlje regiona treba da slede primer Srbije i ustanove telo koje će raditi na sličan način.

On je naglasio da će Nacionalni odbor za investicije morati da izgradi snažan nacionalni konsenzus, a prioriteti jedinstvenog izvora finansiranja će morati da uživaju konkretnu podršku nadležnih ministarstava.

Konstatujući da je dobro razvijena i međusobno povezana saobraćajna i energetska infrastruktura pokretač privrednog rasta i otvaranja radnih mesta, kao i privlačenja novih investicija, evropski komesar je istakao da povezanost zahteva pravilno određivanje prioriteta.

Han je ukazao na to da javnih sredstava nema dovoljno i da svi zajedno imamo istu potrebu da izvučemo maksimalnu vrednost iz svakog evra koji potrošimo.

Prema njegovoj oceni, u tom smislu, a da bi se važne investicije sprovele i donele realne prednosti što pre, neophodno je da se prioriteti pažljivo odrede i istraže mogući načini finansiranja, što uključuje i privatni kapital.

Vaš uspeh je i uspeh Evrope. Vi ste deo Evrope, a nadam se da ćete uskoro biti i deo EU, poručio je Han.

Nacionalni odbor za investicije ima zadatak da usmerava i priprema sprovođenje investicionih projekata iz oblasti infrastrukture, planira investicije i obezbeđuje usklađenost izvora finansiranja.

Članovi odbora su ministri zaduženi za resore rudarstva i energetike, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, poljoprivrede, privrede i državne uprave, a kopredsedavaju mu ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar finansija Dušan Vujović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik