Najviše žalbi Ombudsman za bankarski sektor zbog kamata

Bez autora
May 10 2015

Najveći broj prigovora koji su klijenti banaka u RS do sada upućivali ombudsmanu za bankarski sektor odnosio se na obračun i izmjenu ugovorenih kamatnih stopa, osnovanost njihovog potraživanja i obračun zateznih kamata. Rekao je to “Glasu Srpske” ombudsman za bankarski sektor RS Vladimir Rudić i dodao da su se, pored ovih, korisnici finansijskih usluga žalili i na iznos naknada za izdavanje opomena, kao i na nepravilnosti prilikom odobravanja kredita, promjene ugovora bez znanja jemca i odbijanje da se korisniku ili jemcu preda određena dokumentacija. Od početka rada do kraja prošle godine ombudsman je primio 445 prigovora korisnika finansijskih usluga. U okviru opravdanih i pravno osnovanih prigovora pozitivno je riješeno 115 prigovora, dok su u 136 slučajeva korisnicima upućeni odgovori ili mišljenja u vezi sa predmetom spornih situacija. U ovim slučajevima, formalno-pravno nije riječ o propisanom prigovoru na postupak finansijske organizacije, od čega je 50 proslijeđeno nadležnoj Agenciji za bankarstvo FBiH, rekao je Rudić.

Najviše žalbi Ombudsman za bankarski sektor zbog kamataNajveći broj prigovora koji su klijenti banaka u RS do sada upućivali ombudsmanu za bankarski sektor odnosio se na obračun i izmjenu ugovorenih kamatnih stopa, osnovanost njihovog potraživanja i obračun zateznih kamata.

Rekao je to “Glasu Srpske” ombudsman za bankarski sektor RS Vladimir Rudić i dodao da su se, pored ovih, korisnici finansijskih usluga žalili i na iznos naknada za izdavanje opomena, kao i na nepravilnosti prilikom odobravanja kredita, promjene ugovora bez znanja jemca i odbijanje da se korisniku ili jemcu preda određena dokumentacija.

Od početka rada do kraja prošle godine ombudsman je primio 445 prigovora korisnika finansijskih usluga.

- U okviru opravdanih i pravno osnovanih prigovora pozitivno je riješeno 115 prigovora, dok su u 136 slučajeva korisnicima upućeni odgovori ili mišljenja u vezi sa predmetom spornih situacija. U ovim slučajevima, formalno-pravno nije riječ o propisanom prigovoru na postupak finansijske organizacije, od čega je 50 proslijeđeno nadležnoj Agenciji za bankarstvo FBiH - rekao je Rudić.

Kazao je da je u kratkom trogodišnjem periodu rada ombudsmana lani, u odnosu na 2013. godinu, zabilježeno znatno smanjenje broja prigovora korisnika finansijskih usluga i to za 43 odsto. Dodao je da je u dosadašnjem radu znatno unaprijeđena saradnja sa davaocima finansijskih usluga i da u većini slučajeva prihvataju njegove preporuke.

- Organizacije bankarskog sistema rade na unapređenju kvaliteta usluga i odnosa sa korisnicima, ali postoje područja za dalja i temeljitija poboljšanja - rekao je Rudić.

S ciljem mirnog rješavanja sporova između korisnika i davalaca finansijskih usluga u RS je 2011. godine uspostavljen institut Ombudsmana za bankarski sistem RS.

Krediti u “švajcarcima”

Govoreći o problemu dužnika koji imaju kredite u švajcarskim francima, Vladimir Rudić je rekao da su u jednom broju slučajeva gdje je to bilo objektivno moguće postignuta određena rješenja za korisnike, kao što je promjena rokova, uvođenje moratorijuma ili otpis dijela zateznih kamata.

- Ali, svjesni smo da su objektivne mogućnosti i državnih struktura i finansijskih institucija, a posebno korisnika kredita s obzirom na ukupnu egzistenciju, krajnje ograničene. Formiranje cijene stranih konvertibilnih valuta u odnosu na domaću je ekonomsko i pravno pitanje koje je objektivne prirode - rekao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik