MMF: Hrvatska ove godine s najslabijim rastom u regiji

Bez autora
May 14 2015

Hrvatska će ove godine imati najslabiji rast u regiji, procjenjuju u Međunarodnom monetarnom fondu, rečeno je na predstavljanju u Hrvatskoj narodnoj banci. U MMF-u su jasni: bez pravih reformi Hrvatska će ostati lišena mogućnosti za trajni rast i zapošljavanje. Te reforme uključuju jačanje okvira za restrukturiranje duga privatnog sektora kroz sustav predstečajnih nagodbi, poboljšanje sustava upravljanja državnim poduzećima, pa i privatizaciju dijela tih poduzeća, sveobuhvatnu reformu javne uprave na državnoj i lokalnoj razini, izbjegavanje preklapanja socijalnih prava iz više izvora te daljnje destimuliranje prijevremenog umirovljenja. Jedina zemlja regije za koju u MMF-u i za ovu godinu prognoziraju nastavak recesije je Srbija, u kojoj nakon 1,8 posto pada u 2014. za 2015. prognoziraju pad BDP-a od 0,5 posto. Pesimizam je najizraženiji u prognozama MMF-a za bivše sovjetske republike, prvenstveno Ukrajinu, za koju nakon 6,8 postotnog gospodarskog pada u 2014. ove godine u MMF-u očekuju pad od 5,5 posto.

MMF: Hrvatska ove godine s najslabijim rastom u regijiHrvatska će ove godine imati najslabiji rast u regiji, procjenjuju u Međunarodnom monetarnom  fondu, rečeno je na predstavljanju u Hrvatskoj narodnoj banci.

U MMF-u su jasni: bez pravih reformi Hrvatska će ostati lišena mogućnosti za trajni rast i zapošljavanje. Te reforme uključuju jačanje okvira za restrukturiranje duga privatnog sektora kroz sustav predstečajnih nagodbi, poboljšanje sustava upravljanja državnim poduzećima, pa i privatizaciju dijela tih poduzeća, sveobuhvatnu reformu javne uprave na državnoj i lokalnoj razini, izbjegavanje preklapanja socijalnih prava iz više izvora te daljnje destimuliranje prijevremenog umirovljenja.

Jedina zemlja regije za koju u MMF-u i za ovu godinu prognoziraju nastavak recesije je Srbija, u kojoj nakon 1,8 posto pada u 2014. za 2015. prognoziraju pad BDP-a od 0,5 posto.

Pesimizam je najizraženiji u prognozama MMF-a za bivše sovjetske republike, prvenstveno Ukrajinu, za koju nakon 6,8 postotnog gospodarskog pada u 2014. ove godine u MMF-u očekuju pad od 5,5 posto.

Izvješće se odnosi na zemlje središnje, istočne i jugoistočne Europe, baltičke zemlje te bivše sovjetske republike, među kojima po očekivanoj stopi rasta predvode Crna Gora i Makedonija, za koje u MMF-u u ovoj godini prognoziraju rast BDP-a od 4,7 odnosno 3,8 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik