Država štiti Petrohemiju, FAP, Politiku...

Ministarstvo privrede uputiće Vladi Srbije predlog odluke da se za 17 preduzeća u restrukturiranju omogući zaštita od naplate potraživanja do godinu dana, izjavio je danas državni sekretar tog ministarstva Dragan Stevanović. Stevanović je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta novinarima u Vladi Srbije rekao da će se narednih dana ući u izmene Zakona o privatizaciji i da će shodno tim izmenama, biti napravljen i predlog odluke sa imenima tih 17 firmi koje zapošljavaju 21.500 ljudi. On je kazao da je pomenuti spisak sada u formi predloga, dok ga vlada ne usvoji, a da se ministarstvo rukovodilo sa pet kriterijuma kada je odlučivalo koja će preduzeća biti na spisku. Kako je precizirao, ministarstvo se pre svega rukovodilo da li preduzeća imaju pozitivan uticaj na zaposlenost u regionu, da li ima pozitivan uticaj na poslovanje drugih privrednih subjekata, tržni potencijal, održivost, kao i karakter proizvoda...

Ministarstvo privrede uputiće Vladi Srbije predlog odluke da se za 17 preduzeća u restrukturiranju omogući zaštita od naplate potraživanja do godinu dana, izjavio je danas državni sekretar tog ministarstva Dragan Stevanović.

Stevanović je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta novinarima u Vladi Srbije rekao da će se narednih dana ući u izmene Zakona o privatizaciji i da će shodno tim izmenama, biti napravljen i predlog odluke sa imenima tih 17 firmi koje zapošljavaju 21.500 ljudi.

On je kazao da je pomenuti spisak sada u formi predloga, dok ga vlada ne usvoji, a da se ministarstvo rukovodilo sa pet kriterijuma kada je odlučivalo koja će preduzeća biti na spisku.

Kako je precizirao, ministarstvo se pre svega rukovodilo da li preduzeća imaju pozitivan uticaj na zaposlenost u regionu, da li ima pozitivan uticaj na poslovanje drugih privrednih subjekata, tržni potencijal, održivost, kao i karakter proizvoda.

FAP iz Priboja, beogradski poljoprivredni kombinat PKB, proizvođač lekova Galenika i Politika, neke su od firmi koje će država, najviše još godinu dana, nastaviti da štiti od poverilaca, saznaje Tanjug.

Kako Tanjug saznaje u Socijano-ekonomskom savetu, na spisku zaštićenih, pored navedenih, nalaze se još i Fabrika maziva FAM iz Kruševca, pančevačka Petrohemija, rudnici Resavica i RTB Bor, te Holding kompanija Pamučni kombinat Jumko iz Vranja…

Na listi su i proizvođač guma Trajal iz Kruševca, zatim autobusa Ikarbus iz Beograda, kao i holding preduzeća “Kablovi Jagodina” i Prva petoletka iz Trstenika.

Rok u kojem drzava štiti preduzeća u restrukturiranju od plaćanja poveriocima ističe 31. maja, ali su nadležni u Vladi Srbije već najavili da će za firme koje su od strateškog značaja za državu taj rok biti produžen.

To, međutim, ne može biti duže od godinu dana, a zatim će poverioci moći da krenu u naplatu svojih potraživanja.

Nedavno je i ministar privrede Željko Sertić najavio da će vlada predložiti izmene nekoliko članova Zakona o privatizaciji, te da će tražiti podršku Skupštine Srbije da se rok zaštite za ta preduzeća pomeri za godinu dana. Prema njegovim rečima, preduzeća kojima će država produžiti zaštitu biće izabrana po preciznim kriterijumima, a imaće oročenu zaštitu.

"Aktom vlade za svako preduzeće će biti opisano šta je to što bi trebalo da se uradi i u kom periodu. Dakle, neće sva preduzeća imati tih godinu dana zaštite. Imaćemo jasno definisane timove koji će da rade za svako preduzeće i sa spoljnim savetnicima i sa predstavnicima stručne javnosti ovde u Srbiji", kazao je nedavno Sertić.

Produžetak rokova Vladi Srbije odobrio je i Međunarodni monetarni fond.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik