Postoji povoljan ambijent za jačanje ekonomske saradnje BiH i Albanije

Bez autora
May 24 2015

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić održao je bilateralni susret sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Albanije Odetom Berbullushi, na marginama ministarskog sastanka Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Tirani. Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o regionalnim događanjima i euroatlantskim procesima u regionu, te je konstatiran obostrani interes za razvijanjem redovnog političkog dijaloga radi unapređenja odnosa u bilateralnoj i regionalnoj saradnji...

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić održao je bilateralni susret sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Albanije Odetom Berbullushi, na marginama ministarskog sastanka Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Tirani.

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o regionalnim događanjima i euroatlantskim procesima u regionu, te je konstatiran obostrani interes za razvijanjem redovnog političkog dijaloga radi unapređenja odnosa u bilateralnoj i regionalnoj saradnji.

Također, izraženo je uvjerenje da će vođenje kontinuiranog političkog dijaloga u regionu otvoriti brojne mogućnosti za čvršće povezivanje u oblastima značajnim za daljnji integracijski put ka Evropskoj uniji i ekonomski razvoj i konstatirano da između dvije zemlje postoji povoljan ambijent za jačanje ekonomske saradnje.

Kompanije iz BiH su u posljednje vrijeme prepoznale Albaniju kao izuzetno atraktivno tržište, što pokazuju poslovi Energoinvesta vrijedni 60 miliona eura i Euroasfalta  od 20 miliona eura, te je na sastanku iskazan interes za osnaživanje ugovorne osnove između dviju zemalja.

U proteklih šest godina potpisano je osam bilateralnih sporazuma, a u toku su pripreme za potpisivanje još četiri.

Zamjenik ministra Brkić uručio je zamjenici ministra Berbullushi zahvalnicu Ministarstva sigurnosti BiH za pomoć koju je Albanija pružila tokom prošlogodišnjih poplava, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Minisatrstva vanjskih poslova BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik