EPS nije uplatio novac za novu elektranu, "Kostolac" još čeka avans

Bez autora
May 25 2015

Izgradnja novog bloka B3 u "Kostolcu" treba da počne do kraja godine, ali novac za učešće još nije uplaćen, tvrdi prvi čovek "Kostolca" Goran Horvat. On kaže da "Elektroprivreda Srbije" treba da uplati avans od 100 miliona dolara, što je i dogovoreno planom EPS, ali da on još nije stigao. Da bi izgradnja novog bloka B3 mogla da počne u drugoj polovini 2015. godine, pre toga EPS mora da uplati avans, za šta je već obezbedio novac - objašnjava Horvat. - Ipak, mi ga još nismo dobili jer je u toku reorganizacija ovog javnog preduzeća, čiji je "Kostolac" deo. Avans zapravo podrazumeva deo koji, kao učešće, plaća EPS kada uzima zajam od kineske firme koja će i kreditirati izgradnju cele termoelektrane. Bilo je predviđeno da se za tih 100 miliona dolara uzme poseban kredit, ali da o njemu ne odlučuje uprava "Kostolca", već rukovodstvo EPS...

Izgradnja novog bloka B3 u "Kostolcu" treba da počne do kraja godine, ali novac za učešće još nije uplaćen, tvrdi prvi čovek "Kostolca" Goran Horvat. On kaže da "Elektroprivreda Srbije" treba da uplati avans od 100 miliona dolara, što je i dogovoreno planom EPS, ali da on još nije stigao.

- Da bi izgradnja novog bloka B3 mogla da počne u drugoj polovini 2015. godine, pre toga EPS mora da uplati avans, za šta je već obezbedio novac - objašnjava Horvat. - Ipak, mi ga još nismo dobili jer je u toku reorganizacija ovog javnog preduzeća, čiji je "Kostolac" deo.

Avans zapravo podrazumeva deo koji, kao učešće, plaća EPS kada uzima zajam od kineske firme koja će i kreditirati izgradnju cele termoelektrane. Bilo je predviđeno da se za tih 100 miliona dolara uzme poseban kredit, ali da o njemu ne odlučuje uprava "Kostolca", već rukovodstvo EPS.

Novi blok u Termoelektrani Kostolac, koji košta ukupno 712 miliona dolara, trebalo bi da bude priključen na elektroenergetsku mrežu od 2020. godine, biće snage 350 megavata, a za njegovu izgradnju obezbeđen je kredit kineske Eksim banke. Tim kreditom će u drugoj fazi biti finansirano i proširenje kapaciteta Površinskog kopa "Drmno", sa devet miliona na 12 miliona tona uglja godišnje.

U prvoj fazi proširenja kapaciteta TE Kostolac revitalizovani su blokovi B 1 i B 2, a uskoro će početi i odsumporavanje blokova i izgradnja železničkog koloseka za transport rude. Ukupna vrednost radova u prve dve faze je 1,2 milijrade dolara.

Grade luku
Izgradnja luke u Termoelektrani "Kostolac" započeće do oktobra ove godine, a u ovaj posao će biti uloženo 13 miliona evra, najavljeno je prilikom potpisivanja ugovora o obavljanju lučke delatnosti između "Kostolca" i Agencije za upravljanje lukama. Ovako je "Kostolac" dobio pravo da obavlja pripremne radove i za izgradnju pristaništa, što će početi tokom ove jeseni. Očekuje se da će luka biti završena do druge polovine 2016. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik