Banke će morati vratiti 2 milijardi kuna preplaćenih kredita?

Bez autora
May 31 2015

Koliko banke u Hrvatskoj stvarno duguju onima koji su kod njih podignuli kredite u “švicarcima” nitko nikada nije izračunao, no grubi izračun ponudio nam je ekonomski stručnjak Jurica Dobrinić iz Makarske koji je koordinator pravno-ekonomskog tima Udruge “Franak”. Prema grubom izračunu banke su ljudima s osnove nezakonitog mijenjanja kamatnih stopa dužne oko 430 milijuna švicarskih franaka, odnosno oko 2,27 milijardi kuna. Naravno, ponavljam, radi se o grubom izračunu jer smo od Hrvatske narodne banke dobili samo zbirni iznos plasiranih sredstava za kredite s valutnom klauzulom u “švicarcima”, kaže Dobrinić.

Banke će morati vratiti 2 milijardi  kuna preplaćenih kredita?Koliko banke u Hrvatskoj stvarno duguju onima koji su kod njih podignuli kredite u “švicarcima” nitko nikada nije izračunao, no grubi izračun ponudio nam je ekonomski stručnjak Jurica Dobrinić iz Makarske koji je koordinator pravno-ekonomskog tima Udruge “Franak”, piše Slobodna Dalmacija.

- Prema grubom izračunu banke su ljudima s osnove nezakonitog mijenjanja kamatnih stopa dužne oko 430 milijuna švicarskih franaka, odnosno oko 2,27 milijardi kuna. Naravno, ponavljam, radi se o grubom izračunu jer smo od Hrvatske narodne banke dobili samo zbirni iznos plasiranih sredstava za kredite s valutnom klauzulom u “švicarcima” - kaže Dobrinić.

Ovaj svoj izračun Dobrinić i pojašnjava.

- Imamo automobilske kredite u švicarskim francima do 10 godina roka otplate s iznosom preplaćenih kamata, u odnosu na početnu glavnicu od 3,5 do pet posto. Zatim imamo kredite s otplatnim rokom od 10 do 15 godina godina s iznosom preplaćenih kamata, u odnosu na početnu glavnicu od pet do sedam posto, onda kredite na rok od 15 do 20 godina s iznosom preplaćenih kamata u odnosu na početnu glavnicu od 7 do 10 posto i one kredite na 25 i više godina s iznosom preplaćenih kamata u odnosu na početnu glavnicu od 8 do 11 posto.

Ovo su u pravilu većinom stambeni, odnosno hipotekarni krediti i prema našim spoznajama, a prema podacima HNB-a, u Hrvatskoj je trenutno stanje tih plasmana oko 23 milijarde kuna - ističe Dobrinić.

S obzirom na to da je ovakve kredite u Hrvatskoj uzelo oko 60 tisuća ljudi, ispada da je svaki kredit prosječno “težak” oko 80 tisuća “švicaraca”.

- Kada bi svaki od 60 tisuća zaduženih u švicarskim francima dobio od banke 7,2 tisuće franaka u kunskoj protuvrijednosti, banke bi morale isplatiti gore spomenutih 2,27 milijardi kuna ili oko 430 milijuna franaka - kaže Dobrinić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik