Dodik i Mrda pustili u rad HE Mesići-Nova

Bez autora
May 31 2015

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor "Elektrodistribucije" sa Pala Ljubomir Mrda svečano su danas u Mesićima kod Rogatice pustili u rad novoizgrađenu Hidroelektranu /HE/ "Mesići-Nova", projekat vrijedan 10 miliona KM. Vlast se mjeri po onome što ostavi iza sebe. Ovo je dokaz da smo vlastitim sredstvima dokazali sposobnost i znanje da gradimo kapitalne objekte i postrojenja, koji imaju trajnu vrijednost i koji će dugo biti od koristi građanima Srpske, poručio je Dodik na ceremoniji otvaranja ove hidroelektrane. Riječ je o najsavremenijoj hidroelektrani protočno-derivacionog tipa u regionu, čija je proizvodnja iz obnovljivog izvora energije i koja će moći uspješno da radi narednih 70 godina. Hidroelektrana je rezultat naše pameti, vrhunskog znanja inženjera i stručnjaka različitih profila, te višegodišnjeg zajedničkog zalaganja svih zaposlenih i Uprave žElektrodistribucijež Pale, koji su posljednjih godina nastojali da stvore pretpostavke za ozbiljniji razvojni iskorak preduzeća i obezbijede njegovu dugoročnu stabilnost, rekao je Mrda.

Dodik i Mrda pustili u rad HE Mesići-NovaPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor "Elektrodistribucije" sa Pala Ljubomir Mrda svečano su danas u Mesićima kod Rogatice pustili u rad novoizgrađenu Hidroelektranu /HE/ "Mesići-Nova", projekat vrijedan 10 miliona KM.

"Vlast se mjeri po onome što ostavi iza sebe. Ovo je dokaz da smo vlastitim sredstvima dokazali sposobnost i znanje da gradimo kapitalne objekte i postrojenja, koji imaju trajnu vrijednost i koji će dugo biti od koristi građanima Srpske", poručio je Dodik na ceremoniji otvaranja ove hidroelektrane.

Riječ je o najsavremenijoj hidroelektrani protočno-derivacionog tipa u regionu, čija je proizvodnja iz obnovljivog izvora energije i koja će moći uspješno da radi narednih 70 godina.

"Hidroelektrana je rezultat naše pameti, vrhunskog znanja inženjera i stručnjaka različitih profila, te višegodišnjeg zajedničkog zalaganja svih zaposlenih i Uprave žElektrodistribucijež Pale, koji su posljednjih godina nastojali da stvore pretpostavke za ozbiljniji razvojni iskorak preduzeća i obezbijede njegovu dugoročnu stabilnost", rekao je Mrda.

Hidroelektrana "Mesići-Nova" ima instalisanu snagu pet megavata i projektovanu godišnju proizvodnju 24 gigavat-časa električne energije.

To je najsavremenija hidroelektrana uvezanih tehnoloških cjelina, sa ulaznom građevinom i dovodnim tunelom proticajnog profila 4,9 metara kvadratnih, koji omogućava protok 12 metara kubnih vode u sekundi, cjevovodom pod pritiskom i mašinskom zgradom u kojoj se nalaze tri agregata sa "francis" turbinama vertikalnog tipa i pripadajućom elektro-mašinskom opremom.

Ovo postrojenje potpuno je automatizovano i posjeduje centralni "skada" sistem nadzora i upravljanja, koji omogućava daljinski monitoring, upravljanje i planiranje proizvodnje, što je svjetski standard u ovoj oblasti.

Posmatrano sa ekonomskog aspekta, izgradnja ovog objekta donijeće "Elektrodistribuciji" sa Pala godišnji prihod veći od tri miliona KM, što je izuzetan potencijal za novo investiranje i zapošljavanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik