Za ruralni razvoj 2,5 milijardi eura iz fondova

Bez autora
Jun 01 2015

Hrvatskoj su idućih sedam godina na raspolaganju dvije milijarde i 400 milijuna eura iz fonda za ruralni razvoj. Kako iskoristiti što više tog novca, ali i o problemima u raspodjeli državnoga poljoprivrednog zemljišta - u Donjim Sređanima pokraj Daruvara rapravljali su seljaci s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom. Za novac iz Europske unije zanimanje pokazuje velik broj poljoprivrednika - programe je već prijavilo njih 1280. Neki su izrazili sumnju da će na natječajima prednost imati veliki, no ministar to odbacuje. Ovo nije program koji je slagan za nekoga ili koji je slagan za male ili velike, ovakve ili onakve. Svi projekti su dobri koji imaju opravdanje i bit će ih moguće financirati iz programa ruralnog razvoja, rekao je Jakovina.

Za ruralni razvoj 2,5 milijardi eura iz fondovaHrvatskoj su idućih sedam godina na raspolaganju dvije milijarde i 400 milijuna eura iz fonda za ruralni razvoj. Kako iskoristiti što više tog novca, ali i o problemima u raspodjeli državnoga poljoprivrednog zemljišta - u Donjim Sređanima pokraj Daruvara rapravljali su seljaci s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

Za novac iz Europske unije zanimanje pokazuje velik broj poljoprivrednika - programe je već prijavilo njih 1280. Neki su izrazili sumnju da će na natječajima prednost imati veliki, no ministar to odbacuje. Ovo nije program koji je slagan za nekoga ili koji je slagan za male ili velike, ovakve ili onakve. Svi projekti su dobri koji imaju opravdanje i bit će ih moguće financirati iz programa ruralnog razvoja, rekao je Jakovina.

Neki koji su se opekli dižući kredite odustaju od ulaganja. Nema šanse. To onaj tko ima 100.000 eura, to da, onda dobije 50, to da, ali ovo - ne, hvala. Ne, hvala, smatra Petar Nestinger iz Trojeglave.

Dio seljaka nezadovoljan je dodjelom državnoga poljoprivrednog zemljišta te smatra kako se pogoduje velikima. Mi spašavamo familije, a oni voze džipove sa šeširima. Pa što je tu s ovim pukom kad ste rekli da tu ima i mladih ljudi, što sad s njima, nekog bi i pet hektara spasilo, rekao je Željko Lukač iz Kokinaca.

No iz Agencije za poljoprivredno zemljište odbacuju optužbe da se pri dodjeli bilo kome pogoduje. Dobio je onaj tko je imao najveći broj bodova bez obzira na to zvao se ovako ili onako, je li ta zemlja iz vaše perspektive interesantna, možda je nekome drugome potpuno interesantna, možda je drugome predaleko, tu toliko ima zahtjeva i interesa, ljudi, vi ne možete svima udovoljit, rekla je Nives Zemljić Poje, zamjenica ravnateljice Agencije za poljoprivredno zemljište.

Ministar Jakovina smatra kako je očito da mnogi nemaju dovoljno informacija. Stoga je ponudio pomoć Ministarstva i pozvao poljoprivrednike da prijave progame kako bi naš agrar povećao konkurentnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik