Unapređenje privredne saradnje Srbije i Bugarske

Bez autora
Jun 01 2015

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić ocenio je danas da je zajedničkom realizacijom velikih infrastrukturnih i energetskih projekata moguće unaprediti privrednu saradnju Srbije i Bugarske. Antić je pred drugo zasedanje Srpsko-bugarske međuvladine komisije za ekonomsku saradnju, čiji je kopredsednik, rekao da će sa bugarskim kolegama razgovarati o realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, kao što su gasna konekcija između dve zemlje, nastavak aktivnosti na istočnom kraku Koridora 10 i pruga Niš–Dimitrovgrad. Srbija i Bugarska, kako je istakao, imaju prijateljske i dobre političke odnose koje je moguće unaprediti boljom privrednom saradnjom, posebno u infrastrukturi i energetici, ali i u spoljnotrgovinskoj razmeni i turizmu...

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić ocenio je danas da je zajedničkom realizacijom velikih infrastrukturnih i energetskih projekata moguće unaprediti privrednu saradnju Srbije i Bugarske.

Antić je pred drugo zasedanje Srpsko-bugarske međuvladine komisije za ekonomsku saradnju, čiji je kopredsednik, rekao da će sa bugarskim kolegama razgovarati o realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, kao što su gasna konekcija između dve zemlje, nastavak aktivnosti na istočnom kraku Koridora 10 i pruga Niš–Dimitrovgrad.

Srbija i Bugarska, kako je istakao, imaju prijateljske i dobre političke odnose koje je moguće unaprediti boljom privrednom saradnjom, posebno u infrastrukturi i energetici, ali i u spoljnotrgovinskoj razmeni i turizmu.

Prema njegovim rečima, te teme biće razmatrane i sutra, tokom Biznis foruma srpskih i bugarskih privrednika koji će biti održan u organizaciji Privredne komore Srbije, Bugarske trgovinske i industrijske komore i Mešovite bugarsko-srpske privredne komore.

Ministar ekonomije Bugarske i kopredsedavajući komisiji u ime te zemlje Božidar Lukarski istakao je da su politički odnosi dveju zemalja na najvišem nivou, i ponovio neophodnost jačanja privredne saradnje.

Razgovaraćemo o tome i nadam se da ćemo uraditi dobar posao, istakao je on i ocenio da je moguća još bolja saradnja u infrastrukturi i u trgovinskoj razmeni.

Lukarski je podsetio i na to da je u Bugarskoj pre sedam meseci formirana nova Vlada, koja polaže veliku nadu u dobru saradnju sa susedima.

Cilj drugog zasedanja zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Bugarske jeste analiza ukupnih bilateralnih ekonomskih odnosa, kao i identifikovanje budućih zajedničkih aktivnosti u cilju unapređenja privredne saradnje u narednom periodu.

Zasedanje će se odvijati na plenumu i u radnim grupama, i to u oblastima trgovinsko-ekonomska saradnja i investicije, energetika, poljoprivreda, regionalna prekogranična saradnja i drugo.

Završna plenarna sednica biće održana sutra, kada će biti potpisan i Protokol sa drugog zasedanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik