Potpisan ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora

Bez autora
Jun 07 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković potpisali su danas Ugovor o prenosu sredstava te uprave Ministarstvu za sufinansiranje idejnog projekta za Fruškogorski koridor. Ugovor predviđa prenos 76,8 miliona dinara Ministarstvu za sufinansiranje izrade idejnog projekta za tri deonice brze saobraćajnice I b reda Novi Sad–Ruma. Mihajlović je nakon potpisivanja ovog dokumenta istakla da se o Fruškogorskom koridoru do sada puno pričalo, ali je malo urađeno kako bi on počeo da se gradi. Mi želimo da se to promeni i današnjim potpisivanjem ugovora o prenosu sredstava ubrzano stvaramo preduslove za izgradnju ovog putnog pravca, poručila je ona.

Potpisan ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridoraPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković potpisali su danas Ugovor o prenosu sredstava te uprave Ministarstvu za sufinansiranje idejnog projekta za Fruškogorski koridor.

Ugovor predviđa prenos 76,8 miliona dinara Ministarstvu za sufinansiranje izrade idejnog projekta za tri deonice brze saobraćajnice I b reda Novi Sad–Ruma.

Mihajlović je nakon potpisivanja ovog dokumenta istakla da se o Fruškogorskom koridoru do sada puno pričalo, ali je malo urađeno kako bi on počeo da se gradi.

Mi želimo da se to promeni i današnjim potpisivanjem ugovora o prenosu sredstava ubrzano stvaramo preduslove za izgradnju ovog putnog pravca, poručila je ona.

Stav Vlade i Ministarstva jeste da nijedan projekat ne sme da stoji, a Fruškogorski koridor je projekat od velikog značaja za građane Vojvodine i Srbije. Insistirala sam na tome da se ovaj projekat vrati među prioritete i da se na njemu radi mnogo brže nego prethodnih godina, naglasila je Mihajlović.

Izgradnja Fruškogorskog koridora, kako je objasnila, omogućava rasterećenje saobraćaja u gradskom jezgru Novog Sada, spajanje industrijskih zona i bolje povezivanje Srema i Mačve sa Banatom.

Prema njenim rečima, ovaj putni pravac u perspektivi treba da omogući povezivanje Koridora 10 i Koridora 4, kao i stvaranje najkraće veze između Bosne i Rumunije.

Javna nabavka za izradu Idejnog projekta za tri deonice, čija je ukupna dužina 37,18 kilometara, biće raspisana najkasnije do 19. juna.

Ukupna vrednost javne nabavke iznosi 153,8 miliona dinara, od čega je u republičkom budžetu za te svrhe obezbeđeno 77 miliona dinara.

Zaključivanje ugovora sa najboljim ponuđačem očekuje se najkasnije sredinom septembra. Do kraja godine trebalo bi da bude završen idejni projekat za najmanje jednu deonicu, što će omogućiti da se krene sukcesivno u gradnju deonica već u prvoj polovini naredne godine.

Paralelno sa izradom idejnog projekta, radiće se i ekonomske analize, kako bi se pronašlo najbolje rešenje za finansiranje gradnje.

Idejni projekat za četvrtu deonicu Fruškogorskog koridora od početka obilaznice oko Rume do petlje sa putem E 70 biće urađen po završetku studije izvodljivosti, koju radi JP “Putevi Srbije”, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik