Poboljšani izgledi za rast privrede BiH

Bez autora
Jun 14 2015

Svjetska banka povisila je procjenu privrednog rasta BiH u ovoj godini sa 1,5 odsto koliko je prognozirala u januaru na dva procenta u junskoj prognozi.U najnovijem izvještaju pod nazivom "Perspektive globalne ekonomije" navedeno je da bi ekonomija BiH u idućoj godini trebalo da poraste za 2,3 odsto, a u 2017. za 2,9 odsto. U Svjetskoj banci ističu da zemlje zapadnog Balkana čeka privredni rast od 1,5 odsto u ovoj i 2,5 procenata u idućoj godini.

Poboljšani izgledi za rast privrede BiHSvjetska banka povisila je procjenu privrednog rasta BiH u ovoj godini sa 1,5 odsto koliko je prognozirala u januaru na dva procenta u junskoj prognozi.

U najnovijem izvještaju pod nazivom "Perspektive globalne ekonomije" navedeno je da bi ekonomija BiH u idućoj godini trebalo da poraste za 2,3 odsto, a u 2017. za 2,9 odsto.

U Svjetskoj banci ističu da zemlje zapadnog Balkana čeka privredni rast od 1,5 odsto u ovoj i 2,5 procenata u idućoj godini.

- Prognozirani ovogodišnji rast od 1,5 odsto za područje zapadnog Balkana predstavlja znatno ubrzanje u odnosu na lanjski rast od 0,4 odsto, a optimističnije prognoze su rezultat očekivanja da će ubrzanje neto izvoza pomoći neutralisanju pada investicija i lične potrošnje - navodi Svjetska banka.

Upozoravaju, međutim, da zapadni Balkan i dalje ima problem sa nedostatkom novih kredita, dok je nivo nenaplativih zajmova među najvišim u cijeloj Evropi i centralnoj Aziji i premašuje 16 odsto. Svjetska banka upozorava i na problem nezaposlenosti na području zapadnog Balkana.

- Nezaposlenost je i dalje na izuzetno visokom nivou, a za ubrzanje privrednog rasta i otvaranje novih radnih mjesta potrebno je sprovođenje strukturnih reformi u čitavom regionu - navedeno je u izvještaju.

Svjetska banka je podsjetila da su prošlogodišnje poplave uništile 15 odsto BDP-a BiH i dva odsto u Srbiji.

Kada su u pitanju zemlje u regionu Svjetska banka najlošiji rast u ovoj godini predviđa Srbiji i to -0,5 odsto, dok najveći rast predviđa Makedoniji od 3,5 odsto. Crna Gora očekuje rast od 3,4 odsto, a Hrvatska 0,5 odsto.
Globalna privreda

Prema procjenama Svjetska banke globalna privreda će ove godine ostvariti rast od 2,8 odsto, što je niže u odnosu na prognozu iz januara kada je predviđen rast od tri odsto. U Svjetskoj banci očekuju da će globalni rast ubrzati na 3,2 odsto u 2016. i 2017. godini, što je u skladu sa ranijim predviđanjima.
 
Prognozirani rast privrede

Zemlja 2015. 2016. 2017.
BiH 2,0 2,3 2,9
Srbija -0,5 1,5 2,0
Hrvatska 0,5 1,2 1,5
Crna Gora 3,4 2,9 2,9
Makedonija 3,5 3,8 4,0
Slovenija 1,7 2,5 2,0

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik