Vaučeri ne važe za odmor u četiri velika grada

Bez autora
Jun 16 2015

Građani Srbije koji odluče da letuju u našoj zemlji uz vaučer od 5.000 dinara neće moći da vide Beogradsku i Petrovaradinsku tvrđavu, ali ni Ćele-kulu i spomen-park u Šumaricama. Ministarstvo trgovine i turizma ubrzano radi na detaljima uredbe koja bi letovanje naših građana u Srbiji učinilo jeftinijim.Jedan od ključnih elemenata jeste da vaučeri neće važiti u turističkim objektima u Beogradu, ali ni u drugim većim gradovima u Srbiji - Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Želimo da promovišemo one turističke destinacije koje nisu u top pet u Srbiji, kao što su neke planine, banje, seoska domaćinstva i mesta mimo najvećih gradova - potvrdio je za „Blic“ ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić...

Građani Srbije koji odluče da letuju u našoj zemlji uz vaučer od 5.000 dinara neće moći da vide Beogradsku i Petrovaradinsku tvrđavu, ali ni Ćele-kulu i spomen-park u Šumaricama.

Ministarstvo trgovine i turizma ubrzano radi na detaljima uredbe koja bi letovanje naših građana u Srbiji učinilo jeftinijim. Kako saznaje „Blic“, jedan od ključnih elemenata jeste da vaučeri neće važiti u turističkim objektima u Beogradu, ali ni u drugim većim gradovima u Srbiji - Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

- Želimo da promovišemo one turističke destinacije koje nisu u top pet u Srbiji, kao što su neke planine, banje, seoska domaćinstva i mesta mimo najvećih gradova - potvrdio je za „Blic“ ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Vaučer će biti isključivo namenjen za plaćanje usluge smeštaja, odnosno dela usluge s obzirom na to da će njegova vrednost biti oko 5.000 ili 6.000 dinara, a građani će najmanje moći da borave četiri dana na odmoru. Te povlastice bi imali svi penzioneri, nezaposleni i zaposleni koji primaju platu do 60.000 dinara.

- Ideja je da se raspiše javni poziv na koji bi se prijavljivali hotelijeri ili vlasnici turističkih objekata i seoskih domaćinstava koji bi prihvatali ove vaučere. Kad se oni prijave, pozvaćemo građane koji bi želeli u tome da učestvuju - kaže Ljajić.

Računica pokazuje da bi odziv građana na novu Vladinu akciju mogao da bude dobar. Benefit, recimo, vidi i porodica sa dvoje dece, a koja na odmor želi da povede baku i deku da ih čuvaju, ali i hotelijeri.

Dragiša Živanović, vlasnik apartmana „Panić“ na Srebrnom jezeru, kaže da bi rado prihvatio vaučere, i to bi moglo da popuni kapacitete u ovom turističkom mestu.

- Apartmani su puni tokom jula i avgusta, ali bi vaučeri mogli da pomognu da imamo goste i tokom septembra. Tada bi mogli da dolaze penzioneri, jer je septembar zbog početka škole problematičan za mnoge roditelje - kaže za „Blic“ Živanović, čiji apartmani koštaju 950 dinara po osobi.

Ivana Novaković, direktorka hotela „Panorama“ na Zlataru, smatra da bi vaučeri hotelijerima na Zlataru dosta pomogli van sezone od periodu od oktobra do decembra.

- U sezoni i nije tako loše, kapaciteti nisu totalno popunjeni, ali bi najavljene mere mogle da pomognu domaći turizam. Važno je da se krenulo i da se shvatio njegov značaj po privredu i celu ekonomiju - ocenila je Novakovićeva za „Blic“.

Naši turisti godišnje u inostranstvu potroše oko 1,2 milijarde evra. U Srbiji istovremeno potroše osam puta manje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik