Bar-Boljare na novom kineskom Putu svile

Bez autora
Jun 21 2015

Auto-put Bar-Boljare dio je kineskog novog Puta svile, odnosno tamošnje dugoročne strategije "Jedan put, jedan pojas" (One road, one belt). Radi se o kineskom odgovoru na pitanje kako nastaviti posustali rast ekonomije na održivih pet do sedam odsto godišnje. Smislili su da uspostave dva puta od Kine do Evrope – kopneni i morski i da oba završavaju u Veneciji. Ti putevi podrazumijevaju uspostavljanje brze pruge od Čonkinga do Duisburga i od željezničkog čvorišta Čengču do Hamburga, koja će smanjiti potrebnih dva do tri mjeseca dopreme robe morem na 25 dana. Željeznica prolazi kroz šest zemalja, uključujući Rusiju i Bjelorusiju. Put svile ima krak koji ide do Madrida i obuhvata zemlje sa posustalom ekonomijom kao što su Italija i Španija, a obuhvata i morske luke. Plan je da se uvežu postojeće saobraćajnice i proširi logistika ulaganjem 50 milijardi dolara.

Bar-Boljare na novom kineskom Putu svileAuto-put Bar-Boljare dio je kineskog novog Puta svile, odnosno tamošnje dugoročne strategije "Jedan put, jedan pojas" (One road, one belt). Radi se o kineskom odgovoru na pitanje kako nastaviti posustali rast ekonomije na održivih pet do sedam odsto godišnje, piše Pobjeda.

Smislili su da uspostave dva puta od Kine do Evrope – kopneni i morski i da oba završavaju u Veneciji. Ti putevi podrazumijevaju uspostavljanje brze pruge od Čonkinga do Duisburga i od željezničkog čvorišta Čengču do Hamburga, koja će smanjiti potrebnih dva do tri mjeseca dopreme robe morem na 25 dana. Željeznica prolazi kroz šest zemalja, uključujući Rusiju i Bjelorusiju. Put svile ima krak koji ide do Madrida i obuhvata zemlje sa posustalom ekonomijom kao što su Italija i Španija, a obuhvata i morske luke. Plan je da se uvežu postojeće saobraćajnice i proširi logistika ulaganjem 50 milijardi dolara.

Ovaj program u 16 tačaka oročen 2013. na 15 godina zapadnjaci nazivaju Kineski Maršalov plan, jer podrazumijeva kreditiranje zemalja koje su na ruti, kako bi se mogle uvezati saobraćajno i logistički. To je upravo situacija sa 16 zemalja jugoistočne Evrope, a među njima i Crne Gore, kojima su namijenjeni krediti od ukupno 10 milijardi.

“Crna Gora je najmanji i najaktivniji član foruma 16+1 (zemlje CEED i Kina prim. aut.). Uzeli smo deset odsto od ukupno ponuđenih sredstava, a predstavljamo 0,5 odsto ekonomije regiona”, izjavio je vicepremijer Vujica Lazović na forumu 16+1 koji je upravo završen u Kini.

Ministar saobraćaja Ivan Brajović je kazao da su dobili potvrdu iz Srbije da će nastaviti gradnju auto-puta na svojoj teritoriji, te da će zajedno aplicirati za rekonstrukciju pruge Bar-Beograd, kako bi Luka Bar bila uključena u novi put svile. Za sada su odobrena sredstva za rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta, na kojoj bi vozovi trebalo da razvijaju brzinu od 50 kilometara na sat.

“Najjeftinije pare dolaze iz ovog dijela svijeta i važno je da apliciramo. Naš je region odskočna daska da Kina počne da radi projekte u zapadnoj Evropi “, rekao je Brajović.

Kineski političar i bivši deseti ministar spoljnih poslova Jang Jiechi kazao je da 16 zemalja regiona treba podstaći da koriste namijenjena sredstva za poboljšanje infrastrukture, kako bi mogli uspostaviti ekonomsku, kulturnu i turističku saradnju sa Kinom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik