Nema opasnosti za klijente grčkih banaka u Srbiji

Bez autora
Jun 21 2015

Desetak dana pred mogući bankrot zemlje, grčke štediše povlače sve više novca iz banaka, čime su ih dovele na ivicu kolapsa. Za razliku od Grka, građani Srbije koji imaju kredite ili štednju u nekoj od četiri banke sa grčkim kapitalom, ne treba da strahuju, tvrde i bankari i Narodna banka Srbije. Danima su Grci dizali po 200-300 miliona evra sa bankarskih računa, a onda za samo dva dana ove nedelje više od dve milijarde evra. Međunarodni kreditori stvaraju klimu straha da bi izvršili pritisak na vladu. Ja mislim da smo mi bezbedni, kaže Silvija Tsoukali iz Atine. Dimitrisa Kerasidisa brine šta će se dogoditi ako se u ponedeljak ne postigne dogovor. Strahuje da bi onda banke mogle da se zatvore. Za razliku od Grka, naši sugrađani, klijenti neke od četiri grčke banke, nemaju razloga za brigu, poručuju bankari. Šta god da se desi u Grčkoj ne utiče na naše poslovanje. Mi poslujemo u Srbiji po srpskim propisima i potpuno smo autonomni od centrale u Grčkoj. Stabilna smo i visokokapitalizovana banka, poslove ne finansiramo sredstvima iz Grčke, a investicije su nam u srpskim hartijama od vrednosti, a ne u grčkim, objašnjava Marinos Vatis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

Nema opasnosti za klijente grčkih banaka u SrbijiDesetak dana pred mogući bankrot zemlje, grčke štediše povlače sve više novca iz banaka, čime su ih dovele na ivicu kolapsa. Za razliku od Grka, građani Srbije koji imaju kredite ili štednju u nekoj od četiri banke sa grčkim kapitalom, ne treba da strahuju, tvrde i bankari i Narodna banka Srbije.

Danima su Grci dizali po 200-300 miliona evra sa bankarskih računa, a onda za samo dva dana ove nedelje više od dve milijarde evra.

"Međunarodni kreditori stvaraju klimu straha da bi izvršili pritisak na vladu. Ja mislim da smo mi bezbedni", kaže Silvija Tsoukali iz Atine.

Dimitrisa Kerasidisa brine šta će se dogoditi ako se u ponedeljak ne postigne dogovor. Strahuje da bi onda banke mogle da se zatvore.

Za razliku od Grka, naši sugrađani, klijenti neke od četiri grčke banke, nemaju razloga za brigu, poručuju bankari.

"Šta god da se desi u Grčkoj ne utiče na naše poslovanje. Mi poslujemo u Srbiji po srpskim propisima i potpuno smo autonomni od centrale u Grčkoj. Stabilna smo i visokokapitalizovana banka, poslove ne finansiramo sredstvima iz Grčke, a investicije su nam u srpskim hartijama od vrednosti, a ne u grčkim", objašnjava Marinos Vatis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

Jeste da je kapital najplašljivija zverka, ali klijenti grčkih banka u ovom trenutku nemaju razloga za bojazan ništa više od klijenata drugih banka, kažu stručnjaci. Moguće je samo da one odobravaju manje kredita.
"U ovom slučaju pogoršanje finansijske situacije u Grčkoj sigurno će smanjiti mogućnost dobijanja novih kreditnih linija koje su potrebne svakoj banci, jer depoziti nisu dovoljni da se finansiraju klijenti banke. I postoji druga opasnost, da bude zahtevano da se već povučene kreditne linije vrate u Grčku", kaže profesor Ismail Musabegović sa Bankarske akademije.

Narodna banka je pojačala kontrolu banaka u grčkom vlasništvu.

"Uvidom u dnevne izveštaje kojima Narodna banka Srbije raspolaže, nije primećen odliv sredstava po osnovu povlačenja od strane matica kod grčkih banaka, kao ni značajniji odliv štednih depozita", navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

U Narodnoj banci naglašavaju da grčke banke nisu filijale svojih matica, već zasebna pravna lica sa akcionarskim kapitalom koji mogu da smanje samo u slučaju prodaje, prestanka rada ili za pokriće gubitaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik