BH Airlines na rubu bankrota

Bez autora
Jun 22 2015

Predsjednik Sindikata BH Airlinesa Elvis Žiga održao je danas sastanak s članovima granskog sindikata te s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH. Povod za ovaj sastanak bila je izuzetno teška situacija u BH Airlinesu koji se nalazi pred stečajem. Prošle sedmice.održan je sastanak premijera Vlade FBiH s direktorom lizing kuće HETA koja je prije nekoliko mjeseci blokirala račune BH Airlinesa. Premijer Novalić je ponudio da Vlada FBiH plati oko 80 posto trenutnog duga BH Airlinesa, ali to za HETA-u nije bilo prihvatljivo. Sada se kao jedino rješenje za BH Airlines predviđa stečaj što je za radnike neprihvatljivo. I prije smo imali.padova, ali ovo je najteža kriza u historiji BH Airlinesa, kaže Žiga. Izjave premijera Novalića da nije u redu da se novcem poreskih obveznika finansiraju gubici u BH Airlinesu iz sindikata ove kompanije smatraju nekorektnim.

BH Airlines na rubu bankrotaPredsjednik Sindikata BH Airlinesa Elvis Žiga održao je danas sastanak s članovima granskog sindikata te s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH.

Povod za ovaj sastanak bila je izuzetno teška situacija u BH Airlinesu koji se nalazi pred stečajem. Prošle sedmice.održan je sastanak premijera Vlade FBiH s direktorom lizing kuće HETA koja je prije nekoliko mjeseci blokirala račune BH Airlinesa. Premijer Novalić je ponudio da Vlada FBiH plati oko 80 posto trenutnog duga BH Airlinesa, ali to za HETA-u nije bilo prihvatljivo.

Sada se kao jedino rješenje za BH Airlines predviđa stečaj što je za radnike neprihvatljivo.

"I prije smo imali.padova, ali ovo je najteža kriza u historiji BH Airlinesa", kaže Žiga.

Izjave premijera Novalića da nije u redu da se novcem poreskih obveznika finansiraju gubici u BH Airlinesu iz sindikata ove kompanije smatraju nekorektnim.

"Svakodnevno se ubire taksa za pomoć domaćoj avijaciji. No, posljednje dvije godine BH Airlinesu ta sredstva nisu uplaćena" kaže Žiga koji napominje da ne zna gdje je završilo 13 miliona KM koje su prema ranijim odlukama Vlade FBiH trebale biti uplaćene BH Airlinesu.

Iz Sindikata su zatražili hitan sastanak s Vladom FBiH, odnosno premijerom Novalićem. Od njega traže da se aktivno uključi u rješavanje novonastale situacije.

"Vlada FBiH je vlasnik BH Airlinesa i ne mogu prebacivati odgovornost na menadžment jer oni imenuju taj menadžment. Ako nisu zadovoljni njihovim radom neka ih smijene. Pa mi već 20 mjeseci imamo direktora koji je podnio ostavku a oni nisu imenovali novog", kaže Žiga.

Sindikat i 90-ak zaposlenih kažu da stečaj i likvidaciju neće prihvatiti te kao krajnju mjeru najavljuju i proteste.

Radnici BH Airlinesa kažu da bi gašenje BH Airlinesa značilo i gašenje avijacije u BiH. Iskusni kadar već napušta.kompaniju i odlazi u druge regionalne i svjetske kompanije. Samo u proteklih nekoliko dana BH Airlines su napustila dvojica pilota u čije školovanje su uložena značajna sredstva i vrijeme.

O maćehinskom.odnosu države prema domaćoj avio kompaniji svjedoči i činjenica da BH Airlines plaća znatno skuplje takse nego druge kompanije, pri čemu bh. vlasti nerijetko direktno sufinansiraju strane kompanije.

"Nekome je u interesu da nas uništi a motive možemo pretpostaviti", kažu iz BH Airlinesa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik