Podrška dobrim projektima NVO u oblasti građevinarstva

Bez autora
Jun 25 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je danas organizacije civilnog društva da budu partneri u reformama koje se sprovode i donošenju zakona, kao i da zajedno realizuju projekte iz tog resora.Mihajlović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakla da je Ministarstvo otvoreno za dijalog i saradnju sa svima koji žele da Srbija bude uređenija, bezbednija i da se brže modernizuje. Danas, kako je navela, možemo da se pohvalimo saradnjom na konkretnim projektima koje sprovode udruženja građana, a uz podršku resornog ministarstva.

Podrška dobrim projektima NVO u oblasti građevinarstvaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je danas organizacije civilnog društva da budu partneri u reformama koje se sprovode i donošenju zakona, kao i da zajedno realizuju projekte iz tog resora.

Mihajlović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakla da je Ministarstvo otvoreno za dijalog i saradnju sa svima koji žele da Srbija bude uređenija, bezbednija i da se brže modernizuje.

Danas, kako je navela, možemo da se pohvalimo saradnjom na konkretnim projektima koje sprovode udruženja građana, a uz podršku resornog ministarstva.

Posebno je važno da se nevladine organizacije više uključe u proces pregovora sa EU za Poglavlje 14, koje se odnosi na transportnu politiku, i Poglavlje 21, koje se tiče transevropske mreže, jer to do sada nisu činili u dovoljnoj meri, ocenila je Mihajlović.

Ona je izrazila uverenje da će projekti o kojima se danas govori doprineti tome da se bolje povežemo i da ubuduće više radimo zajedno.

Za komunikaciju sa nevladinim organizacijama Ministarstvo je otvorilo poseban odeljak na svom sajtu, kao i mejl adresu civilnodrustvo@mgsi.gov.rs, na koju NVO mogu da se obrate sa pitanjima, idejama i predlozima, ili da informišu Ministarstvo o svojim aktivnostima.

Takođe, Ministarstvo je potpisalo ugovore sa 25 udruženja i drugih organizacija civilnog društva o sufinansiranju projekata u oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u ovoj godini, čija je ukupna vrednost 15,8 miliona dinara.

Više od dve trećine projekata (18) je iz oblasti bezbednosti u saobraćaju, a sedam je iz oblasti građevinarstva.

Projekti pokrivaju različite teme, među kojima su izgradnja energetski efikasnih kuća od blata kao građevinskog materijala, saobraćajne radionice za mlade vozače traktora i kombajna, ili pretvaranje napuštenih železničkih stanica i kuća čuvara putnih prelaza u hostele, info-centre ili objekte za iznajmljivanje bicikala.

Javni konkurs za sufinansiranje projekata udruženja i drugih organizacija civilnog društva u oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u ovoj godini trajao je od 18. marta do 8. aprila, a konačna lista prihvaćenih projekata objavljena je 19. juna na sajtu resornog ministarstva.

Na konferenciji su učestvovali i predsednik “Kluba finih zanata“ iz Mošorina Dragana Kojičić, predsednik “Foruma za bezbednost saobraćaja“ iz Zrenjanina Ivica Kuzmanov i predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije Mihailo Pajević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik