Za Železaru zainteresovane dve kompanije

Bez autora
Jun 28 2015

Tri meseca posle ulaska upravljačkog tima "HPK inženjeriga" u smederevsku Železaru, Vlada je ponovo formirala Radnu grupu za pregovore sa potencijalnim strateškim partnerima. Član radne grupe i Nadzornog odbora Železare Bojan Bojković kaže da je jedan od zadataka upravljakog menadžmenta da pripremi Železaru za privatizaciju. Radna grupa, na čijem čelu je ministar privrede Željko Sertić, formirana je zbog toga što postoje dve kompanije koje su zainteresovane za ozbiljne investicije u Železaru Smederevo, tvrdi Bojković i dodaje da je jedna od tih kompanija među prvih pet proizvođača čelika u svetu. Prema rečima Bojkovića zainteresovane kompanije uskoro će posetiti radnu grupu i fabriku. I iz Vlade i iz Železare stižu vesti da se već u avgustu očekuje i profit .

Za Železaru zainteresovane dve kompanijeTri meseca posle ulaska upravljačkog tima "HPK inženjeriga" u smederevsku Železaru, Vlada je ponovo formirala Radnu grupu za pregovore sa potencijalnim strateškim partnerima.

Član radne grupe i Nadzornog odbora Železare Bojan Bojković kaže da je jedan od zadataka upravljakog menadžmenta da pripremi Železaru za privatizaciju.

"Radna grupa, na čijem čelu je ministar privrede Željko Sertić, formirana je zbog toga što postoje dve kompanije koje su zainteresovane za ozbiljne investicije u Železaru Smederevo", tvrdi Bojković i dodaje da je jedna od tih kompanija među prvih pet proizvođača čelika u svetu.

Prema rečima Bojkovića zainteresovane kompanije uskoro će posetiti radnu grupu i fabriku.

I iz Vlade i iz Železare stižu vesti da se već u avgustu očekuje i profit .

"Već za prvi mesec svog poslovanja, novi menadžmet je uspeo da gubitak svede na određeni minimum i uštedi državi Srbiji i Železari četiri miliona dolara", objašnjava Bojković i ističe da je potpisanim ugovorom profitabilnost predviđena tek za oktobar.

Dodaje da upravljački tim rezultate očekuje narednih meseci, jer se proizvodnja duplirala.

"Naročito su velike uštede na cenama sirovina i na alternativnim korišćenjima nekih materijala koje mi do sada nismo uspevali, odnosno nismo imali finasiski potecijal, da koristimo u fabrici", kaže član radne grupe i Nadzornog odbora Železare i očekuje da druga visoka peć bude upaljena u avgustu.

Nova tržišta obezbeđena su na severu Evrope, uključujući i tržište Nemačke i Austrije. Bojković navodi da su nova tržišta i kupci već prisutni u Železari "Smederevo", zbog čega je potpisan i novi kolektivni ugovor sa sva tri reprezentativna sintdikata.

"Predviđena su tri povećanja plata. Jedno će se desiti u oktobru, drugo u januaru, a treće u avgustu sledeće godine. Kako Železari bude rasla profitabilnost, tako će to i radnici osetiti boljitak i dobijati povećanja zarade", poručuje Bojković i naglašava da svako povećanje plate ide od 7 do 8,5 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik