Afrička unija zainteresovana za srpsku tehnologiju u poljoprivredi

Bez autora
Jun 29 2015

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković razgovarala je danas sa predsedavajućim Komisiji Afričke unije Nkosazanom Dlamini-Zumom o unapređenju saradnje u oblasti poljoprivrede. Bogosavljević-Bošković je tom prilikom izrazila zadovoljstvo zbog posete delegacije Afričke unije našoj zemlji, kao i potpisanog Memoranduma o saradnji u ekonomskoj oblasti koji otvara vrata tešnjoj i boljoj saradnji u oblasti poljoprivrede. Ona je prenela da je na sastanku bilo reči o mogućnostima za unapređenje saradnje, s obzirom na to da Afrička unija u Srbiji vidi velike mogućnosti za razmenu iskustava, tehnologija i znanja. Bogosavljević-Bošković je dodala da očekuje u narednom periodu definisanje konkretnih projekata.

Afrička unija zainteresovana za srpsku tehnologiju u poljoprivrediMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković razgovarala je danas sa predsedavajućim Komisiji Afričke unije Nkosazanom Dlamini-Zumom o unapređenju saradnje u oblasti poljoprivrede.

Bogosavljević-Bošković je tom prilikom izrazila zadovoljstvo zbog posete delegacije Afričke unije našoj zemlji, kao i potpisanog Memoranduma o saradnji u ekonomskoj oblasti koji otvara vrata tešnjoj i boljoj saradnji u oblasti poljoprivrede.

Ona je prenela da je na sastanku bilo reči o mogućnostima za unapređenje saradnje, s obzirom na to da Afrička unija u Srbiji vidi velike mogućnosti za razmenu iskustava, tehnologija i znanja.

Bogosavljević-Bošković je dodala da očekuje u narednom periodu definisanje konkretnih projekata.

Zuma je iskazala zahvalnost na tradicionalnom gostoprimstvu, i podsetila na to da je Afrika imala sjajne odnose istinskog prijateljstva i solidarnosti sa Jugoslavijom, ali i sa Srbijom, koja je naslednica SFRJ.

Ona je prenela da je Afrička unija posebno zainteresovana za saradnju u oblasti poljoprivrede, koja predstavlja najveći potencijal tog kontinenta, gde se poljoprivredom najviše bave žene.

Zuma je naglasila da postoji mogućnost unapređenja afričke proizvodnje kroz obostranu razmenu iskustava, modernizaciju proizvodnje i naučno istraživački rad.

Afrička unija je međunarodna organizacija čije su članice 54 afričke države, odnosno sve afričke države osim Kraljevine Maroka. Osnovana je 9. jula 2002. godine, kao naslednik Organizacije Afričkog jedinstva (OAJ).

Najznačajnije odluke vezane za Afričku uniju donosi Skupština Afričke unije. Sastanak šefova država i vlada zemalja članica održava se dva puta godišnje.

Takođe, Afrička unija ima i svoju komisiju, čije se sedište nalazi u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik