NKBM prodana Apollu i EBRD-u za 250 milijuna eura

Bez autora
Jun 30 2015

Druga po veličini slovenska banka Nova kreditna banka Maribor (NKBM) prodana je u utorak američkom investicijskom fondu Apollo za 250 milijuna eura, objavili su u Ljubljani predstavnici Apolla i Slovenskog državnog holdinga (SDH) koji vodi privatizaciju državne imovine. Temeljem ugovora Apollo postaje vlasnik 80 posto dionica NKBM-a, dok 20 posto preuzima Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD), rekli su na konferenciji za novinare Gernot Lohr iz Apolla i Matej Runjak, predsjednika SDH-a, izrazivši zadovoljstvo što su višemjesečni pregovori završili uspješno. U Slovenskom državnom fondu ocjenjuju da je postignuta optimalna cijena za banku koju je država zadnjih godina dokapitalizirala s 870 milijuna eura, s obzirom na stanje u Europi gdje je velika ponuda banaka za prodaju, a interes ograničen. Lohr je istaknuo da je NKBM dobra banka, ali da se suočava s izazovima kao što su loši krediti i restrikcije Europske komisije, te naveo da ta slovenska banka može postati regionalnim modelom dobrog, uspješnog i transparentnog poslovanja.

NKBM prodana Apollu i EBRD-u za 250 milijuna euraDruga po veličini slovenska banka Nova kreditna banka Maribor (NKBM) prodana je u utorak američkom investicijskom fondu Apollo za 250 milijuna eura, objavili su u Ljubljani predstavnici Apolla i Slovenskog državnog holdinga (SDH) koji vodi privatizaciju državne imovine.

Temeljem ugovora Apollo postaje vlasnik 80 posto dionica NKBM-a, dok 20 posto preuzima Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD), rekli su na konferenciji za novinare Gernot Lohr iz Apolla i Matej Runjak, predsjednika SDH-a, izrazivši zadovoljstvo što su višemjesečni pregovori završili uspješno.

U Slovenskom državnom fondu ocjenjuju da je postignuta optimalna cijena za banku koju je država zadnjih godina dokapitalizirala s 870 milijuna eura, s obzirom na stanje u Europi gdje je velika ponuda banaka za prodaju, a interes ograničen.

Lohr je istaknuo da je NKBM dobra banka, ali da se suočava s izazovima kao što su loši krediti i restrikcije Europske komisije, te naveo da ta slovenska banka može postati regionalnim modelom dobrog, uspješnog i transparentnog poslovanja.

Prodaja druge najveće slovenske banke u državnom vlasništvu nakon Nove ljubljanske banke izvedena je u skladu s obećanjima koja je Slovenija dala Europskoj komisiji prije dvije godine, kad se obvezala na smanjenje državnog portfelja u gospodarstvu u trenutku kad je bankarski sektor iskazivao velike gubitke i loše kredite radi čega je morao biti dokapitaliziran i saniran.

NKBM je lani nakon više godina gubitaka i loših kredita zabilježila prvu pozitivnu poslovnu godinu, s 35,9 milijuna eura čiste dobiti, uz bilancu od oko 3,6 milijardi eura.

Slovenski mediji navode da je kupoprodajnim ugovorom između Slovenije i Apolla riješeno i pitanje snošenja potencijalnih gubitaka iz riskantnih poslova prijašnjih godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik