Budžet Općine Novi Grad Sarajevo uvećan za 2,1 milion maraka

Bez autora
Jun 30 2015

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je na današnjoj 28. sjednici vijeća rebalans budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za ovu godinu, kojim je budžet Općine povećan za oko 2.100.000 konvertibilnih maraka u odnosu na planirani. Ukupna raspoloživa budžetska sredstva Općine Novi Grad Sarajevo za 2015. godinu iznose 32. 886.000 KM. Kako je pojasnio Emir Dedović, pomoćnik načelnika za finansije, privredu i inspekcijske poslove Općine Novi Grad, ova lokalna zajednica će u ovoj godini raspolagati sa ukupnim sredstvima koja su veća za 2,1 milion maraka nego što je prvobitno bilo planirano budžetom za 2015. godinu, a najveći dio tih sredstava bit će usmjeren u realizaciju kapitalnih projekata.

Budžet Općine Novi Grad Sarajevo uvećan za 2,1 milion marakaOpćinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je na današnjoj 28. sjednici vijeća rebalans budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za ovu godinu, kojim je budžet Općine povećan za oko 2.100.000 konvertibilnih maraka u odnosu na planirani.

Ukupna raspoloživa budžetska sredstva Općine Novi Grad Sarajevo za 2015. godinu iznose 32. 886.000 KM.

Kako je pojasnio Emir Dedović, pomoćnik načelnika za finansije, privredu i inspekcijske poslove Općine Novi Grad, ova lokalna zajednica će u ovoj godini raspolagati sa ukupnim sredstvima koja su veća za 2,1 milion maraka nego što je prvobitno bilo planirano budžetom za 2015. godinu, a najveći dio tih sredstava bit će usmjeren u realizaciju kapitalnih projekata.

Kako je istaknuto, značajan priliv sredstava u budžet Općine Novi Grad ostvaren je od prihoda od rente, a povećanoj izgranji stambeno-poslovnih objekata doprinjele su korekcije regulacionih planova koje su rađene u saradnji sa Zvodom za planiranje razvoja KS i Gradskim vijećem, čime su stvoreni uslovi provedbeno-planske gradnje na području općine Novi Grad, koji su traženi od investitora kako bi investicije bile opravdane.

„Povećanje prihoda je rezultat uspješnog rada ove lokalne zajednice. To se odnosi prije svega na prihode od rente od građevinskih dozvola, koje se izdaju na području općine Novi Grad, što je vidljivo na terenu. Osim toga, povećanju prihoda doprinjeli su i prihodi od PDV-a i porez na promet od nekretnina“, objasnio je Dedović.

Dodao je da predloženi nivo budžetskih raspoloživih sredstava u potpunosti obezbjeđuje stabilno funkcionisanje Općine i izmirenje svih zakonskih obaveza, kao i planiranih kapitalnih izdataka u 2015. godini.

Najveći dio sredstava predviđenih rebalansom budžeta, odnosno 1,9 miliona konvertibilnih maraka usmjeren je u kapitalne projekte koji su započeti u prošloj i ovoj godini, tako da su osigurana sredstva za nastavak njihove realizacije.

„Prije svega to se odnosi na izgradnju škole na Aneksu i dogradnju škole u Dobroševićima, za čiju kompletnu izgradnju nisu do kraja zatvorene finansijske konstrukcije, ali rebalansom budžeta osigurali smo da se njihova gradnja nastavi. Zatim, obnova Doma zdravlja „Novi Grad“, eksproprijacija zemljišta na trasi devete transverzale, koji je jedan od najznačajnijih projekata Općine Novi Grad, a koji u narednom periodu treba završiti. Također, planirana su sredstva i za izgradnju A transverzale, šeste transverzale i velikog broja lokalnih cesta na području općine Novi Grad, kao i sanaciju oštećenih trgova na Dobrinji i Alipašinom Polju, zatim izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u Dobroševićima i Naselju heroja Sokolje i mnoge druge projekte koji su od velike važnosti za ugodniji život naših stanovnika“, rekao je Dedović.

Istakao je da je rebalans budžeta Općine Novi Grad Sarajevo po prvi put donesen krajem šestog mjeseca, čime je data mogućnost da se pojedini projekti završe u ovoj godini.

Na današnjoj sjednici Općinsko vijeće donijelo je Odluku o finansiranju/sufinansiranju projekata nevladinih i neprofitnih organizacija humanitarnog karaktera iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo u 2015. godini, kao i prijedlog Odluke o finansiranju/sufinansiranju projekata nevladinih i neprofitnih organizacija civilnog društva iz budžeta Općine za ovu godinu.

Usvojen je i prijedlog odluke o finansiranju projekata crkava i vjerskih zajednica u 2015. godini. Također, usvojen je nacrt odluke o izmjenama i dopunama Odluke o javnim priznanjima Općine Novi Grad Sarajevo, a vijećnicima su prezentirane i informacija o uslovima rada mjesnih zajednica sa aspekta prostornih, materijalno-tehničkih i finansijskih uslova rada i informacija o stanju vodovodnog i kanalzacionog sistema na području općine Novi Grad Sarajevo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik