Rješavanje stambenog pitanja mladih u KS-u: Investitori ne žele davati stanove u zakup

Bez autora
Jul 01 2015

Na javni poziv Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a koji je nedavno zatvoren, a bio je upućen investitorima-vlasnicima novoizgrađenih stanova da ih ponude u zakup na deset godina uz zaključivanje ugovora o zakupu uz obavezu kupoprodaje stana sa zakupcem, niko se nije prijavio. Radi se o projektu Ministarstva koji je pokrenut prošle godine, kojim se daje mogućnost mladima do 40 godina da kroz zakup tih stanova u trajanju od deset godina prikupljaju sredstva za njegovu konačnu kupovinu. S obzirom na to da Vlada KS-a nema stanova koje bi stavili u ovu funkciju, ovaj projekt podrazumijeva javni poziv prema investitorima na koji bi se prijavili i dali na raspolaganje određeni broj stanova. U gradu ima jako puno izgrađenih neuseljivih stanova za ovakve aranžmane u kojima bi kroz drugi javni poziv prema korisnicima odabrali te korisnike prema uslovima i kriterijima i sklapali aranžmane. Mi smo u prvog krugu realizacije ovog projekta na koji se prijavio naš Fond za izgradnju stanova imali na raspolaganju pet stambenih jedinica na Rosuljama. Ti stanovi su dodijeljeni aplikantima koji su se prijavili u prošloj godini. Nedavno smo zatvorili novi javni poziv prema investitorima i, mada smo poslali jedno cirkularno pismo kojim smo ih pozvali da se prijave, nismo dobili nijednu prijavu, navodi Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a.

Na javni poziv Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a koji je nedavno zatvoren, a bio je upućen investitorima-vlasnicima novoizgrađenih stanova da ih ponude u zakup na deset godina uz zaključivanje ugovora o zakupu uz obavezu kupoprodaje stana sa zakupcem, niko se nije prijavio.

Radi se o projektu Ministarstva koji je pokrenut prošle godine, kojim se daje mogućnost mladima do 40 godina da kroz zakup tih stanova u trajanju od deset godina prikupljaju sredstva za njegovu konačnu kupovinu. 

Neuseljivi stanovi

- S obzirom na to da Vlada KS-a nema stanova koje bi stavili u ovu funkciju, ovaj projekt podrazumijeva javni poziv prema investitorima na koji bi se prijavili i dali na raspolaganje određeni broj stanova. U gradu ima jako puno izgrađenih neuseljivih stanova za ovakve aranžmane u kojima bi kroz drugi javni poziv prema korisnicima odabrali te korisnike prema uslovima i kriterijima i sklapali aranžmane. Mi smo u prvog krugu realizacije ovog projekta na koji se prijavio naš Fond za izgradnju stanova imali na raspolaganju pet stambenih jedinica na Rosuljama. Ti stanovi su dodijeljeni aplikantima koji su se prijavili u prošloj godini. Nedavno smo zatvorili novi javni poziv prema investitorima i, mada smo poslali jedno cirkularno pismo kojim smo ih pozvali da se prijave, nismo dobili nijednu prijavu, navodi Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a.

Minimalan prihod

Lukić ističe da će u narednom periodu pokušati ponovo da animiraju investitore i da raspišu novi javni poziv kako bi obezbijedili jedan fond stanova.

- Teško je zaključiti zbog čega se ne prijavljuju. Tvrdim da bi morao postojati interes kod investitora, jer najveća je šteta kada izgrađeni stanovi stoje neiskorišteni, nego kada ih se stavi u funkciju i ostvaruje bar minimalni prihod koji na kraju garantuje i sam otkup stanova, zaključuje Lukić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik