Telekomu licenca za rad na Kosovu, pozivi za Srbiju u lokalu

Bez autora
Jul 01 2015

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je Srbija napravila dobar dogovor u oblasti telekomunikacija sa Prištinom jer će Telekom dobiti licencu za rad na Kosovu, a pozivi između građana Srbije i Kosova se neće tarifirati kao međunarodni. Prema tome, verujemo da smo napravili dobar dogovor u datim okolnostima i očekujemo da će on biti potpisan onog trenutka kada se postigne dogovor pre svega o Zajednici srpskih opština (ZSO), rekao je Ljajić. Za građane je bitno da se njihovi pozivi sa Kosova neće tarifirati kao međunarodni, već kao lokalni pozivni brojevi, precizirao je ministar. To, kako je naveo, znači da će svi koji žive na Kosovu okretati pozivni 011 za Beograd, kao i do sada, što važi za sve pozive iz Srbije ka Kosovu. On je precizirao i da je dogovoreno da se za Kosovo uspostavi međunarodni trocifren broj koji će se voditi u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije kao “geografski kod” sa čim se saglasila Srbija.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je Srbija napravila dobar dogovor u oblasti telekomunikacija sa Prištinom jer će Telekom dobiti licencu za rad na Kosovu, a pozivi između građana Srbije i Kosova se neće tarifirati kao međunarodni.

“Prema tome, verujemo da smo napravili dobar dogovor u datim okolnostima i očekujemo da će on biti potpisan onog trenutka kada se postigne dogovor pre svega o Zajednici srpskih opština (ZSO)”, rekao je Ljajić Tanjugu.

“Za građane je bitno da se njihovi pozivi sa Kosova neće tarifirati kao međunarodni, već kao lokalni pozivni brojevi”, precizirao je ministar.

To, kako je naveo, znači da će svi koji žive na Kosovu okretati pozivni 011 za Beograd, kao i do sada, što važi za sve pozive iz Srbije ka Kosovu.

On je precizirao i da je dogovoreno da se za Kosovo uspostavi međunarodni trocifren broj koji će se voditi u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije kao “geografski kod” sa čim se saglasila Srbija.

“Bez saglasnosti Srbije, to je bilo nemoguće učiniti zato što su to principi i standardi Međunarodne unije za telekomunikacije i zato što trocifrene međunarodne pozivne brojeve mogu da imaju samo države članice UN, a Kosovo to nije”, rekao je on.

Zauzvrat, Ljajić kaže da će Telekom dobiti licencu za rad mobilne telefonije koja će važiti do 2017. godine i dobiće licencu koja će važiti na teritoriji celog Kosova za fiksnu telefoniju.

“Formiraće se ćerka firma Telekoma na Kosovu gde će sva imovina na Kosovu pripasti toj novoj firmi, odnosno kompaniji, a to je sve važno jer će uvećati vrednost Telekoma pred predstojeću privatizaciju”, zaključio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik