Za ruralni razvoj opštine Teslić 65.000 maraka: Nabavljene sušare i vakuum-pakirnice za voće

Bez autora
Jul 06 2015

U sklopu projekta Podrška razvoju ruralnog područja opštine Teslić u domovima mjesnih zajednica u Čečavi i Vitkovcima, adaptirane su dvije prostorije za sušenje voća i nabavlјena oprema, dvije sušare i vakuum-pakirnice za voće. Projektom je obuhvaćeno ukupno 28 korisnika, od kojih su 18 novi polјoprivredni proizvođači, za koje je nabavlјeno 4.350 sadnica šlјive, a pored toga, obezbijeđena su dva radna mjesta za sezonske poslove sušenja voća i održan je niz treninga kako bi se unaprijedila polјoprivredna proizvodnja u ovom kraju. Kako je kazao Dragan Mišić, šef Odsjeka za razvoj i investicije opštine Teslić, ukupna vrijednost projekta je 65.000 maraka, od kojih je opština Teslić učestvovala sa 13.000, a sredstva iz Finansijskog mehanizma iznose 52.000 maraka. Prema riječima Snežane Vujnić, direktorice Investicijsko-razvojne banke Republike Srpske, mehanizam je osnovan s cilјem da obezbijedi provođenje razvojnih projekata u jedinicama lokalne samouprave.

U sklopu projekta Podrška razvoju ruralnog područja opštine Teslić u domovima mjesnih zajednica u Čečavi i Vitkovcima, adaptirane su dvije prostorije za sušenje voća i nabavlјena oprema, dvije sušare i vakuum-pakirnice za voće.

Sadnice šljive

Projektom je obuhvaćeno ukupno 28 korisnika, od kojih su 18 novi polјoprivredni proizvođači, za koje je nabavlјeno 4.350 sadnica šlјive, a pored toga, obezbijeđena su dva radna mjesta za sezonske poslove sušenja voća i održan je niz treninga kako bi se unaprijedila polјoprivredna proizvodnja u ovom kraju.

Kako je za Oslobođenje kazao Dragan Mišić, šef Odsjeka za razvoj i investicije opštine Teslić, ukupna vrijednost projekta je 65.000 maraka, od kojih je opština Teslić učestvovala sa 13.000, a sredstva iz Finansijskog mehanizma iznose 52.000 maraka.

Prema riječima Snežane Vujnić, direktorice Investicijsko-razvojne banke Republike Srpske, mehanizam je osnovan s cilјem da obezbijedi provođenje razvojnih projekata u jedinicama lokalne samouprave.

"Opština Teslić je jedna od osam opština kojima su odobrena sredstva. Naime, Švicarska Vlada obezbijedila je 400.000 dolara, Vlada RS-a putem Ministarstva finansija RS-a 120.000 dolara, a opštine čiji se projekti odobre bile su dužne da obezbijede 20 posto od vrijednosti projekta", pojasnila je Vujnić.

Ona je izrazila nadu da će se uz pomoć ovog projekta u opštini Teslić voćarstvo nastaviti razvijati i da će oprema služiti i drugim proizvođačima koji žele da koriste ove usluge.

Regula Babler, savjetnica za lokalnu upravu švicarske Vlade u Sarajevu, rekla je da je ovo iskustvo veoma značajno u pogledu aktivnosti koje se provode na unapređenju razvoja na lokalnom nivou, jer švicarska Vlada doprinosi i sarađuje u oblasti planiranja lokalnog razvoja te je dobro vidjeti konkretnu realizaciju rezultata planiranja.

Posljednice poplava

Šef regionalne kancelarije Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Banjoj Luci, Goran Vukmir, istakao je da je ovaj projekat još jedan pokazatelј dobre saradnje sa Opštinom Teslić, u kojoj je UNDP tokom proteklih godina implementirao oko 400.000 KM, što u projekte civilnog društva, što u saniranja poslјedica prouzrokovanih poplavama.

"U toku je priprema projekta energetske efikasnosti vrtića, a ovaj projekat je jedan od onih koji je usmjeren na razvoj ruralnih sredina", rekao je Vukmir.

Prema Mišićevim riječima, ovaj projekt veoma je bitan za stanovnike mjesnih zajednica u kojima je instalirana oprema za sušenje voća, te se nada da će ona biti podstrek i drugim ljudima da se uključe u proces proizvodnje voća, prije svega, jabuke i šljive koje se i inače proizvode u ovom dijelu teslićke opštine.

"Opština će svakako i u narednom periodu nastaviti sa projektima koji za cilj imaju ruralni razvoj", kazao je Mišić.

Finansijski mehanizam integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, uspostavlјen je kroz zajedničku inicijativu Vlade Švicarske, Ministarstva finansija RS-a, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a, Investiciono-razvojne banke RS-a i UNDP-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik