„Simpo” staje na zdrave noge

Bez autora
Jul 07 2015

Merama koje je država preduzela krajem prošle godine, u saradnji sa rukovodstvom "Simpa", udareni su stabilni temelji koji omogućavaju da fabrika u relativno kratkom roku postane tržišno održivi sistem. Direktor kompanije Slađan Disić kaže da to neće biti jednostavan proces, ali je za ovih šest meseci evidentno da "Simpo" kreće putem oporavka. Zahvaljujući podršci Vlade i Ministarstva privrede, Fond za razvoj odobrio "Simpu" kredit od pet miliona evra, pa je nakon višemesečnog zastoja, 12. januara pokrenuta proizvodnja i počela primena nove poslovne politike koja daje rezultate. U skladu sa tržišnim potrebama, usvojen je nov asortiman proizvoda, smanjene cene proizvoda kroz racionalizaciju troškova i bolju organizaciju rada. Kupcima su ponuđeni proizvodi visokog kvaliteta, po pristupačnim cenama koji će biti isporučeni u skladu sa dogovorenim rokovima, objašnjava Disić.

Merama koje je država preduzela krajem prošle godine, u saradnji sa rukovodstvom "Simpa", udareni su stabilni temelji koji omogućavaju da fabrika u relativno kratkom roku postane tržišno održivi sistem. Direktor kompanije Slađan Disić (na slici) kaže da to neće biti jednostavan proces, ali je za ovih šest meseci evidentno da "Simpo" kreće putem oporavka.

Zahvaljujući podršci Vlade i Ministarstva privrede, Fond za razvoj odobrio "Simpu" kredit od pet miliona evra, pa je nakon višemesečnog zastoja, 12. januara pokrenuta proizvodnja i počela primena nove poslovne politike koja daje rezultate.

U skladu sa tržišnim potrebama, usvojen je nov asortiman proizvoda, smanjene cene proizvoda kroz racionalizaciju troškova i bolju organizaciju rada. Kupcima su ponuđeni proizvodi visokog kvaliteta, po pristupačnim cenama koji će biti isporučeni u skladu sa dogovorenim rokovima - objašnjava za "Novosti" Disić.

Iako se ime "Simpo" kao brenda koji se u svetu prozvodnje nameštaja izgovara sa poštovanjem, u kompaniji kažu da je povratak na tržište teži od osvajanja novih tržišta.

- To je proces koji zahteva ogroman trud kako bi se dobilo poverenje kupaca i povratila tržišta koja smo u međuvremenu izgubili. Višemesečni zastoj u poslovanju drugi proizvođači nameštaja su dobro iskoristili i zauzeli taj deo tržišta, što je nama značajno otežalo povratak - iskren je Disić.

Dodatni problem u radu javljao se zbog brojnih spekulacija na temu navodnog stečaja.

- "Simpo" ne ide u stečaj već je u programu finansijske konsolidacije koji je podržan od Vlade, Ministarstva privrede i banaka - objašnjava naš sagovornik.

Proizvodnja se odvija u kontinuitetu od januara u svim fabrikama u matičnom preduzeću u Vranju, Bujanovcu i Surdulici, i sa nešto manjim kapacitetom u Preševu. Jedino fabrika lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku ne radi zbog nemogućnosti isporuke repromaterijala i preuzimanja gotove robe.

Povezana društva u Radovnici, Vranjskoj Banji, Farmi na Vlasini, u Ćićevcu i Kuršumlija, takođe rade i ostvaruju bolje rezultate u odnosu na isti period lane.

- Godinama unazad država je pomagala rad "Simpa",konverzijom dugovanja postala je većinski vlasnik, pa posle svega ostaje otvoreno pitanje da li kompanija može poslovati bez podrške države koja je poručila da više nema "finansijskih injekcija".

"Simpo" će od avgusta do decembra pozitivno poslovati, što ne znači da ćemo poslovnu godinu po bilansima završiti pozitivno. Razlog za takav očekivani poslovni rezultat leži u činjenici da smo u prvom kvartalu imali visoke troškove na ime isplate zarada radnika, koji su kroz socijalni program otišli 15. aprila, a ne 31. decembra prošle godine, kako je prvobitno planirano - pojašnjava Disić.

Prazni magacini

Zanimljivo je da se sada proizvodi isključivo za poznatog kupca i sva proizvedena roba se od momenta izlaska iz proizvodnje, a najkasnije u roku od 48 sati isporučuje kupcima. Nema više proizvodnje za magacine.

Otišlo 1.589 radnika

Socijalni program je iskoristilo 1.589 radnika, a trenutno u matičnom preduzeću radi 1.616 dok u povezanim društvima radi 911, odnosno ukupno 2.527 zaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik