Minielektrane dobre kao porodični biznis

Bez autora
Jul 12 2015

Minielektrane daju velike mogućnosti za razvoj porodičnog biznisa, jer se mogu graditi na imanjima gdje su nekada bile vodenice i slični objekti, istaknuto je na okruglom stolu “Značaj razvoja energetike za ukupan razvoj lokalnih zajednica” koji je održan u planinskom selu Lijeska u bjelopoljskoj opštini, u organizaciji Montengro Biznis Alijanse i Zajednica opština Crne Gore. Okruglom stolu su prisustovali predstavnici resornih ministarstava, odnosno članovi odbora MBA za energetiku , predsjednici opština sa sjevera države i potencijalni investitori za izgradnju Mini hidroelektrana (MHE) i članovi MBA. Na sastanku su prezentovana iskustva investitora na realizaciji ovog projekta koja se odnose na procedure za dobijanje potrebnih dozvola saglasnosti kao i benefiti koje donosi izgradnja MHE za lokalnu ekonomiju, stanovništvo i investiture.

Minielektrane daju velike mogućnosti za razvoj porodičnog biznisa, jer se mogu graditi na imanjima gdje su nekada bile vodenice i slični objekti, istaknuto je na okruglom stolu “Značaj razvoja energetike za ukupan razvoj lokalnih zajednica” koji je održan u planinskom selu Lijeska u bjelopoljskoj opštini, u organizaciji Montengro Biznis Alijanse i Zajednica opština Crne Gore.

Okruglom stolu su prisustovali predstavnici resornih ministarstava, odnosno članovi odbora MBA za energetiku , predsjednici opština sa sjevera države i potencijalni investitori za izgradnju Mini hidroelektrana (MHE) i članovi MBA.

Na sastanku su prezentovana iskustva investitora na realizaciji ovog projekta koja se odnose na procedure za dobijanje potrebnih dozvola saglasnosti kao i benefiti koje donosi izgradnja MHE za lokalnu ekonomiju , stanovništvo i investiture. Takođe su predstavljene aktivnosti koje su MBA i Zajednica opština Crne Gore preduzeli na planu unapređenja zakonskog okvira kojim se uređuje izgradnja MHF.

Izvršni direktor Montenegro Biznis Alijanse Zoran Vulević u svakom izgrađenom objektu u oblasti energetike vidi veliki značaj za razvoj područja na kojem se on nalazi. Zato Montenergro Biznis Alijansa (MBA) godinama posvećuje značajnu pažnju animiranju lakalnih uprava za pospješivanje izgradnje ovakvih objekata na svojim teritorijama.

“Minielektrane daju velike mogućnosti za razvoj porodičnog biznisa, jer se mogu graditi na porodičnim imanjima tamo gdje su nekada bile vodenice I slični objekti. One daju sopstveni izvor napajanja ali i mogućnost proširenja biznisa u vidu novih pilana, ribnjaka, ugostiteljskih objekat ” kazao je Vulević.

Jedan od ciljeva MBA je da opštine u Crnoj Gori što tješnje sarađuju na polju razvoja energetike čemu ide u prilog i sve veća zainteresovanost za ulaganjima u taj sektor. "Takve inicijative treba da prati i adekvatna zakonska regulative koja je, moramo priznati, iz godine u godinu sve bolja", saopštio je Vulević.

On smatra da lokalne uprave treba da omoguće izdavanje dozvola za gradnju minelektrana na osnovu idejnog rješenja, što bi po njemu znatno pojednostavilo sadašnju procedure koja zahtijeva veliki broj dokumenata što djeluju destimulativno na potencijlne investiture.

Vodeni potencijali velika šansa crnogorskih opština

Generalni sekretar Zajednica opšina Crne Gore Refik Bojadžić takođe u iskrišćavanju vodnih potencijala vidi veliku šansu crnogorskih opština.

On obilazak prve mini hidrocentrale “Vrelo “ kod bjelopoljskog Tomaševa, ocjenjuje kao pravu mogućnost za neposrednim upoznavanjem predstavnika lokalne uprave sa načinom gradnje i kasnijim funkcionisanjem ovakvih objekata koji pored zapošljavanja određenog broja lica obezbjeđuju i znatne količine električne energije.

Bojadžić veoma važnim smatra i stav investitora , na osnovu kojeg treba usklađivati propise, kako bi, svi koji to mogu ,dali zajednički doprinos boljoj iskorišćenosti prirodnih potencijla u ruralnim područjima.

Izazov pribavljanje dokumentacije

Vodeći projektant glavnog projektamini hidroelektrane “Vrelo” Ljubiša Bošković smatra da su ovakvi projekti izazov, kako za lokalne uprave tako i za projektante i same investiture.

““Uska grla” na putu do realizacije projekta najčešće se nalaze u samoj administraciji tokom pribavljnja potrebe dokumentacije.Da bi se ona prevazišla potrebna je pozitivna sinergija lokalnih uprava i resornih ministarstva u cilju iznalaženja što jednostavnije procedure za dobijanje dozvola” ,kazao je Bošković.

Na osnovu onoga što se čulo na današnjem skupu moglo se zaključiti da postoji veliki broj zainteresovanih za izgradnju minielektrana. Međutim, na putu do njihove realizacije, gotovo po pravilu, ispriječe se brojne dozvole do kojih nije lako doći. Primjera radi, bez rješenja za izgradnju minielektane niko od investitora ne može da aplicira za sredstva kod evropskih i svetskih banaka te raznih razvojnih i investicionih fondova što često može da bude presudno za investore da li ostalu ili odustaju od pomenutih investicija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik