S Nemcima kupuju fabriku u Novom Sadu

Bez autora
Jul 12 2015

Predstavnici nemačke kompanije iz oblasti energetike "R plus S Solution" iz Fulde boravili su u novosadskoj kompaniji "Energotehnika – Južna Bačka" i tom prilikom dva čelna čoveka Dragoljub Zbiljić i Markus Roner razgovarali su o realizaciji biznis-planova i daljoj saradnji, započetoj pre dve godine potpisivanjem pisma o namerama u Gradskoj kući u Novom Sadu. Poslovna saradnja rezultirala je osnivanjem zajedničkog preduzeća RSE s ravnopravnim vlasništviom kapitala, koje uspešno posluje u Fuldi, kao i osnivač, kompanija "Južna Bačka", koja je lider u energetici u Srbiji. Po Zbiljićevim rečima, i na srednjem i na visokom naponu nema konkurenciju u zemlji. U prvoj polovini ove godine "Energotehnika – Južna Bačka" je ostvarila prihod oko 70 do 80 miliona evra veći nego lane. Sada su s nemačkim kompanjonom u velikim investicionim planovima.

Predstavnici nemačke kompanije iz oblasti energetike "R plus S Solution" iz Fulde boravili su u novosadskoj kompaniji "Energotehnika – Južna Bačka" i tom prilikom dva čelna čoveka Dragoljub Zbiljić i Markus Roner razgovarali su o realizaciji biznis-planova i daljoj saradnji, započetoj pre dve godine potpisivanjem pisma o namerama u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Poslovna saradnja rezultirala je osnivanjem zajedničkog preduzeća RSE s ravnopravnim vlasništviom kapitala, koje uspešno posluje u Fuldi, kao i osnivač, kompanija "Južna Bačka", koja je lider u energetici u Srbiji. Po Zbiljićevim rečima, i na srednjem i na visokom naponu nema konkurenciju u zemlji. U prvoj polovini ove godine "Energotehnika – Južna Bačka" je ostvarila prihod oko 70 do 80 mil EUR veći nego lane. Sada su s nemačkim kompanjonom u velikim investicionim planovima.

“S poslovnim partnerima upravo razgovaramo o tome da preduzeće RSE kupi jednu poznatu novosadsku fabriku, ali za sada ne mogu da kažem koju”, rekao je vlasnik "Energotehnike – Južna Bačka" Dragoljub Zbiljić.

Ukoliko se investicija ostvari, zaposlićemo oko 400 radnika u Novom Sadu, što će biti dobar pokazatelj da se, paralelno s političkim vezama koje naša zemlja ostvaruje, saradnja odvija i na privrednom planu, što je značajno, imajući u vidu da je Nemačka lider u EU.

Dobra poslovna sardnja se pretočila i u sport pa je tako u prostorijama "Energotehnike – Južna Bačka" potpisan ugovor između Fudbalskog kluba "Borusija" iz Fulde, čiji je generalni sponzor RSE, sa Školom fudbala "Petar Puača" koju sponzorše "Energotehnika – Južna Bačka".

Govoreći o tome kako radi zajedničko preduzeće RSE u Fuldi, direktor kompanije RSE Fulda Matijas Predojević je izjavio da fabrika zapošljava 300 radnika, od kojih je 180 u Nemačku došlo iz naše zemlje.

“Plan je da imamo 900 radnika, od kojih bi 650 bilo iz Srbije”, kazao je sagovornik.

Obuka radnika je u "Južnoj Bačkoj", pre svega u delu učenja jezika, a radnici moraju da budu kvalifikovani za elektroradove na niskom i srednjem naponi, i svaka tri meseca novih 40 radnika odlazi u Nemačku, da pojača rad u firmi RSE.

Nemački kompanjon nije štedeo reči hvale za srpskog partnera, uz konstatciju da je dobro što poslovnu saradnju sada prati i ona u oblasti sporta, gde, po oceni Markusa Ronera, ne postoji odgovarajući finansijski angažman nemačkih privrednika.

“Ponosni smo na sardnju s novosadkom kompanijom i mnogo toga smo naučili jedni od drugih”, kazao je vlasnik i generalni direktor R plus S Solutionsa Roner.

On je primetio da su radnici iz Srbije i stručni i vredni, i objasnio da zaposleni u zajedničkoj kompaniji dobijaju stalan posao i boravak, a posle pola godine da mogu da dovedu i porodice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik