Privreda polako ali sigurno ide na bolje

Bez autora
Jul 16 2015

Broj radnika na plati u javnom sektoru smanjio se za oko 40.000, od kada je uvedena zabrana zapošljavanja, ali se iz realnog sektora do danas zaposlilo više od 47.000 ljudi, koji su novoprijavljeni osiguranici u PIO fondu, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.On je u filijali Republičkog PIO fonda u Zaječaru prisustvovao promociji novih usluga za građane i korisnike i tom prilikom naglasio da je sedam milijardi dinara manje povučeno iz budžeta Srbije, a sedam milijardi dinara uplatila privreda koja radi.

Broj radnika na plati u javnom sektoru smanjio se za oko 40.000, od kada je uvedena zabrana zapošljavanja, ali se iz realnog sektora do danas zaposlilo više od 47.000 ljudi, koji su novoprijavljeni osiguranici u PIO fondu, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je u filijali Republičkog PIO fonda u Zaječaru prisustvovao promociji novih usluga za građane i korisnike i tom prilikom naglasio da je sedam milijardi dinara manje povučeno iz budžeta Srbije, a sedam milijardi dinara uplatila privreda koja radi.

"To je dobra vest za svakog od nas i to govori da nam privreda polako ali sigurno ide na bolje i ozdravljuje i da sve mere koje smo pokrenuli daju svoje rezultate", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, od početka ove godine do danas, uplaćeni doprinosi su povećani između osam i devet odsto, zavisi od meseca do meseca, što govori o povećanju zaposlenosti, o tome da naša privreda, kako je rekao, polako, ali sigurno ozdravljuje.

"Da je to tako, statistika može da laže, ali brojke i novac ne. To znači da smo mi od početka godine do danas povukli sedam milijardi dinara obaveznih dotacija, koje je trebalo da nam budu uplaćene- sada nisu jer nije bilo potrebe, privreda je to nadoknadila i uplatila svoje doprinose", rekao je Vulin.

Ministar rada je rekao i da PIO fond mora da bude na usluzi korisnicima i da to sve više i jeste.

"Ali ono što treba da raduje sve nas koji jesmo i koji nismo penzioneri, a to je da se doprinosi iz privrede u PIO fond slivaju daleko većim intenzitetom", rekao je Vulin.

On je naveo da PIO fond i njegovo Ministarstvo, koristeći savremene metode poslovanja, pojeftinjuju postupke, ubrzavaju ih i čine dostupnijim, istakavši da svi korisnici ne moraju više da dolaze do centrale, niti da gube vreme, dovoljno je da pošalju zahtev i sve što pošalju kao zahtev u elektronskoj formi, dobiće u roku do pet dana.

"I čak ne moraju oni lično da dolaze, mogu da pošalju nekoga od ukućana sa dokazom, sa mejlom da su poslali zahtev i to je sve što se od njih traži", rekao je Vulin i dodao da je uvedena obaveza da se sva rešenja i svi dokumenti izdaju na ćirilici, što do sada nije bio slučaj.

Direktorka Republičkog PIO fonda Dragana Kalinović naglasila je da je novi elektronski servis omogućen na celoj teritoriji Srbije, u svim filijalama PIO i da građani mogu iz svojih kuća da podnesu zahteve za sve potrebe i za sva prava koja ostvaruju u PIO fondu.

"Na ovaj način smo olakšali ostvarivanje prava, naš osnovni cilj je da građani što pre dobiju prava koja ostvaruju u fondu i na što lakši način, a to je upravo posredstvom ovih elektronskih servisa", rekla je Kalinović.

Direktorka filijale Zaječar Republičkog fonda PIO Olivera Ranđelović pozvala je građane da se sa zvaničnog sajta fonda PIO upoznaju s korisničkim servisom i aplikacijama, dostupnošsću, potvrdama i uverenjima iz PIO.

Nova aplikacija PIO fonda koja je predstavljena pomaže osiguranicima da izračunaju kada će otići u penziju i koja će biti njena visina penzije, što se do sada uvek komplikovano izračunavalo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik