IRF: Za projekte u turizmu 45 miliona eura

Bez autora
Jul 22 2015

Tekuća politika i razvojna strategija Crne Gore prepoznaju turizam kao ključni privredni sektor, čiji ekonomski kapacitet je pretpostavka dinamičnog razvoja i rasta BDP-a u narednom periodu, rekao je Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma, na skupu u u Podgorici, povodom predstavljanja podsticajnih mjera Vlade i kreditna podrška IRF-a u oblasti turizma. Predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Zoran Vukčević kazao je da je IRF od osnivanja kroz direktne i aranžmane posredstvom banaka finansirao 141 projekat sa ukupnim sredstvima u iznosu od 45 miliona eura. Stimulativne mjere koje je, u cilju razvoja novih turističkih sadržaja, pripremila i koje planira da sprovede Vlada Crne Gore, potpunom implementacijom treba da rezultiraju izgradnjom više desetina hotelskih objekata visoke kategorije, različitih tipova i kapaciteta u periodu od narednih sedam do 10 godina, istakao je Gvozdenović.

Tekuća politika i razvojna strategija Crne Gore prepoznaju turizam kao ključni privredni sektor, čiji ekonomski kapacitet je pretpostavka dinamičnog razvoja i rasta BDP-a u narednom periodu, rekao je Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma, na skupu u u Podgorici, povodom predstavljanja podsticajnih mjera Vlade i kreditna podrška IRF-a u oblasti turizma. Predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Zoran Vukčević kazao je da je IRF od osnivanja kroz direktne i aranžmane posredstvom banaka finansirao 141 projekat sa ukupnim sredstvima u iznosu od 45 miliona eura.

"Stimulativne mjere koje je, u cilju razvoja novih turističkih sadržaja, pripremila i koje planira da sprovede Vlada Crne Gore, potpunom implementacijom treba da rezultiraju izgradnjom više desetina hotelskih objekata visoke kategorije, različitih tipova i kapaciteta u periodu od narednih sedam do 10 godina", istakao je Gvozdenović.

Ministar je podsjetio na činjenicu da je kompletirana planska dokumentacija, koja omogućava gradnju 130 hotela kategorije 4 i 5 zvjezdice.

Kako podsjeća Gvozdenović, Izmjenama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, usvojenim u julu 2013. godine, ukinuta je obaveza plaćanja komunalnih doprinosa za gradnju hotela kategorije 4 i 5 zvjezdica. Takođe, izmjenama Zakona o porezu na nepokretnosti predviđeno je smanjenje godišnjeg poreza na nepokretnost do 30 posto za hotele sa 4 zvjezdice i do 70 procenata za hotele sa 5 zvjezdica. Izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost ukinuta je obaveza plaćanja uvoznog PDV-a za isporuku proizvoda i usluga za gradnju hotela kategorije 5 i više zvjezdica.

On je naglasio da je Vlada Crne Gore u cilju unapređenja poslovnog ambijenta Crne Gore, odnosno u pravcu omogućavanja bržeg privrednog rasta putem povećanog priliva direktnih investicija, donijela Uredbu o podsticanju direktnih investicija.

Predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Zoran Vukčević, istakao je da je Investiciono-razvojni fond od osnivanja kreditno podržao preko 1.100 projekta, ukupne vrijednosti blizu 250 miliona eura, od čega je u oblasti turizma i ugostiteljstva kroz direktne i aranžmane posredstvom banaka finansirao 141 projekat sa ukupnim sredstvima u iznosu od 45 miliona eura.

„S obzirom na to da je turizam prioritetni sektor crnogorske privrede, u ovoj godini IRF je posvetio dodatnu pažnju njegovom razvoju, pri čemu je investiranjem u ovu djelatnost otvoreno 584 novih radnih mjesta“, rekao je Vukčević.

Procentualno učešće realizovanih kredita IRF-a u oblasti turizma i ugostiteljstva za program podrške izgradnji novih hotelskih kapacitet je 40 procenata, dok je 43 posto realizovanih kredita za unapređenje postojećih apartmanskih i hotelskih kapaciteta.

„Neki od najzanačajnih objekata čija je izgradnja ili rekonstrukcija finansirana kreditima IRF-a su: depadans hotel u Bijeloj, bazen Aria u Podgorici, hotel Centar u Igalu, condo hotel u Budvi, hotel MB Dvori u Bijelom Polju i brojni drugi“, kazao je Vukčević.

Državni sekretar u Minisatrstvu održivog razvoja i turizma, Predrag Jelušić, rekao je više o predlogu stimulativnih mjera u turizmu u srednjem roku, a prisutnima su se obratile i Olja Stanković, savjetnica za međunarodnu saradnju i razvoj u IRF, koja je predstavila detalje kreditna podrške IRF-a turizmu i ugostiteljstvu. Učešće u diskusiji uzeli su i korisnici kredita IRF fonda.

Gvozdenović i Vukčević pozvali su na kraju sve zainteresovane privrednike da ulažu u oblast turizma i da kandiduju svoje projekte za kreditnu podršku Investiciono-razvojnog fonda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik