Deficit Fonda PIO 30,2 miliona maraka

Bez autora
Jul 26 2015

Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) RS na kraju prošle godine imao je budžetski deficit od 30,2 miliona maraka, što je, uz slučajeve pogrešnog knjiženja, bio glavni razlog da im Glavna služba za reviziju javnog sektora da mišljenje sa rezervom. Revizori su utvrdili da menadžment Fonda PIO nije na pravi način obračunao sve prihode i rashode, što je rezultovalo značajnim razlikama u iznosima do kojih se došlo revizijom. Fond PIO je, naime, iskazao budžetski deficit tekućeg perioda od 34,1 milion KM, a revizijom je utvrđeno da je taj iznos manji za 3,1 milion. Do toga je došlo jer su budžetski prihodi iskazani u manjem iznosu za 3,3 miliona, a budžetski rashodi za 213.647 maraka, navedeno je u revizorskom izvještaju. Prihodi Fonda PIO su lani, prema njihovoj računici, bili 936,6 miliona, a rashodi 969,9 miliona KM. Međutim, prema podacima do kojih su došli revizori Fond je imao veće i prihode i rashode.

Deficit Fonda PIO 30,2 miliona marakaFond za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) RS na kraju prošle godine imao je budžetski deficit od 30,2 miliona maraka, što je, uz slučajeve pogrešnog knjiženja, bio glavni razlog da im Glavna služba za reviziju javnog sektora da mišljenje sa rezervom.

Revizori su utvrdili da menadžment Fonda PIO nije na pravi način obračunao sve prihode i rashode, što je rezultovalo značajnim razlikama u iznosima do kojih se došlo revizijom. Fond PIO je, naime, iskazao budžetski deficit tekućeg perioda od 34,1 milion KM, a revizijom je utvrđeno da je taj iznos manji za 3,1 milion.

- Do toga je došlo jer su budžetski prihodi iskazani u manjem iznosu za 3,3 miliona, a budžetski rashodi za 213.647 maraka - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Prihodi Fonda PIO su lani, prema njihovoj računici, bili 936,6 miliona, a rashodi 969,9 miliona KM. Međutim, prema podacima do kojih su došli revizori Fond je imao veće i prihode i rashode.

- Prihodi iznose 939,9 miliona, a rashodi 970,1 milion maraka. Time su rashodi za tri odsto viši od ostvarenih prihoda, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu RS - navedeno je u izvještaju u kojem je istaknuto da je negativni finansijski rezultat Fonda PIO za prošlu godinu iznosio 60,2 miliona maraka.

Revizija je upozorila menadžment Fonda PIO da do kraja februara ove godine nisu izmirili kratkoročne obaveze u iznosu od 40,3 miliona KM, uz napomenu da su na kraju prošle godine ukupne obaveze iznosile 215,9 miliona maraka, što je za 22 odsto više u odnosu na godinu ranije.

Direktor Fonda PIO Mladen Milić izjavio je u petak da je do propusta u knjiženju došlo jer nisu na vrijeme dobili novo uputstvo po kojem treba da postupaju. Ocijenio je da je veoma važno da je utvrđeno da nije bilo povrede zakona i to što su za usklađenost poslovanja dobili pozitivno mišljenje.

- Za finansijski izvještaj je teško dobiti takvo mišljenje kada imate deficit, na koji u Fondu ne možemo da utičemo - rekao je Milić.

On je Fond PIO slikovito uporedio sa protočnim bojlerom.

- Onoliko sredstava koje dobijemo moramo da rasporedimo na sve korisnike prava i troškove rada, a u ovoj situaciji nam je potrebno više od onoga što pristiže - rekao je Milić i podsjetio da su lani samo penzije povećane za 3,6 odsto.

Fond PIO je na kraju 2014. godine imao 616 zaposlenih, što je za 24 više u odnosu na kraj decembra 2013, a za njihova lična primanja potrošeno je 12,8 miliona KM. Stav revizora je da se na pojedina radna mjesta i dalje raspoređuju osobe koje ne ispunjavaju uslove koji podrazumijevaju položen stručni ispit, radno iskustvo i sertifikate. Revizori su utvrdili nepravilnosti i prilikom isplate naknade za prevoz, na koju pravo imaju radnici čije je mjesto stanovanja udaljeno od radnog mjesta više od tri kilometra. Ta se naknada isplaćuje po osnovu zahtjeva, prijave boravišta i dokaza o cijeni karte.

- Udaljenost od tri kilometra podrazumijeva udaljenost najbližeg autobuskog stajališta mjestu rada do najbližeg stajališta adresi stanovanja, ali nije definisano ko utvrđuje ni čime se dokazuje ta udaljenost - naveli su revizori.

Milić je rekao da će menadžment nastaviti da unapređuje rad i stanje u Fondu na osnovu preporuka revizora.

Preporuke

Fond PIO je i za poslovanje u 2013. godini dobio mišljenje sa rezervom, a revizija je u posljednjem izvještaju konstatovala da je menadžment od šest preporuka datih u 2013. u potpunosti realizovao dvije, a djelimično četiri.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik