Leskovac: Spas za tekstilce samo u Evropi

Bez autora
Jul 27 2015

Leskovčanin Goran Nikolić, vlasnik preduzetničke radnje "Nikoteks" - koja se, od 1978, bavi primarnom preradom vune, te proizvodnjom tkanina i prediva od nje - osim šestoro odraslih članova vlastite porodice, zapošljava još samo jednog radnika, a robu uglavnom plasira na tržište Hrvatske i Slovenije. Njegova firma, inače jedno od oko 200 preduzeća koja su obuhvaćena istraživanjem trenutnog stanja tekstila u šest pograničnih regiona Srbije i Bugarske, pravi je primer trenutnog stanja. Jer, većina firmi zapošljava od jednog do deset radnika, uglavnom se oslanjaju na domaće tržište i veoma teško odlučuju da šire proizvodnju... Glavni problem je krajnji kupac, jer je ovdašnja potražnja, čak i za relativno malu proizvodnju, nedovoljna. Bez obzira na veliku tradiciju Leskovca u ovoj oblasti, na evropskom tržištu teško je uspostaviti poverenje koje je u međuvremenu izgubljeno. U niskoakumulativnoj grani, pri tome, veoma je rizično ulagati u novu tehnologiju, a problem je i činjenica da nemamo svoje brendove, već se uglavnom oslanjamo na takozvane lon poslove, što je dovoljno tek da se preživi, ističe Nikolić.

Leskovčanin Goran Nikolić, vlasnik preduzetničke radnje "Nikoteks" - koja se, od 1978, bavi primarnom preradom vune, te proizvodnjom tkanina i prediva od nje - osim šestoro odraslih članova vlastite porodice, zapošljava još samo jednog radnika, a robu uglavnom plasira na tržište Hrvatske i Slovenije.

Njegova firma, inače jedno od oko 200 preduzeća koja su obuhvaćena istraživanjem trenutnog stanja tekstila u šest pograničnih regiona Srbije i Bugarske, pravi je primer trenutnog stanja. Jer, većina firmi zapošljava od jednog do deset radnika, uglavnom se oslanjaju na domaće tržište i veoma teško odlučuju da šire proizvodnju...

- Glavni problem je krajnji kupac, jer je ovdašnja potražnja, čak i za relativno malu proizvodnju, nedovoljna. Bez obzira na veliku tradiciju Leskovca u ovoj oblasti, na evropskom tržištu teško je uspostaviti poverenje koje je u međuvremenu izgubljeno. U niskoakumulativnoj grani, pri tome, veoma je rizično ulagati u novu tehnologiju, a problem je i činjenica da nemamo svoje brendove, već se uglavnom oslanjamo na takozvane lon poslove, što je dovoljno tek da se preživi - ističe Nikolić.

Ističući da je Bugarima potrebna radna snaga, a nama nova tehnologija, uveren je da bi ta vrsta saradnje dovela do prepoznavanja čitavog regiona kao proizvođača kvaliteta po standardima evropskog tržišta.

- Iako je prošla kroz težak period propadanja, zahvaljujući nizu privatnih firmi koje se bore za mesto na tržištu, leskovačka tekstilna industrija počela je da se diže iz pepela. Zbog toga je važno ne samo pomenuto istraživanje, već i izrada strategije izvoza u ovoj privrednoj grani - naglašava Dragan Jovanović, zamenik gradonačelnika Leskovca, prenoseći da se tekstilcima preporučuju usredsređivanje na potrebe kupaca, unapređivanje ljudskih resursa, razvijanje brendova umesto izvoza puke radne snage, te posvećivanje veće pažnje marketingu.

Jer, tek devet odsto domaćih preduzeća obuhvaćenih istraživanjem isključivo je orijentisano ka stranim tržištima, samo 17 odsto anketiranih ima registrovan žig, a isto toliko je i firmi čiji je izvoz veći od 10 miliona dinara.

Po podacima Privredne komore Srbije, industrija tekstila lane je izvezla sedam odsto više proizvoda nego tokom 2013, ali je njen spoljnotrgovinski saldo ipak negativan, s obzirom na to da smo zavisni od uvoza sirovina - pre svega onih jeftinih, iz Kine i Turske.

Neće u tekstilce

Uprkos velikoj nezaposlenosti, čak petina preduzeća obuhvaćenih istraživanjem u okviru projekta koji su - uz pomoć IPA programa prekogranične saradnje - zajedno realizovali grad Leskovac i Strukovna organizacija za tekstil i odeću iz Ćustendila, ima problem da pronađe kvalitetnu radnu snagu. - Ova privredna grana kod mladih iz Srbije je nepopularna zbog niskih primanja, a u Bugarskoj je problem to što im dobro obučeni radnici odlaze u druge zemlje EU, takođe zbog većih zarada - ističe menadžer projekta Saša Mladenović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik