"Severovi" elektromotori na svim meridijanima

Bez autora
Jul 28 2015

Nekadašnji jugoslovenski gigant elektroindustrije, subotički "Sever", deceniju posle privatizacije tavorio je u dugovima i bez posla. Od prošle godine, s novim vlasnikom i menadžmentom, stvari su krenule nabolje. Menadžment "Severa" je rešio da se otvori prema javnosti, jer stvari više nisu tako crne kao pre desetak godina. Porast od 13,5 do 18-20 miliona, to je između 20 i 40 odsto, to je porast koji ni sami nismo mogli da predvidimo, niti su nam verovali u grupi da mi možemo da napravimo, kaže generalni direktor "ATB Severa" Milorad Vasić. "Severovi" elektromotori ponovo su na svim svetskim meridijanima. Oko 80 odsto proizvodnje odlazi u izvoz. Naši generatori idu od Kanade do Japana. Pored ovih tržišta, nama je najatraktivnije rusko tržište, gde izvozimo specijalne motore za naftne platforme, s tim što imamo tendenciju da odemo na kinesko tržište. Nećete verovati da izvozimo u Kinu a ne izvozimo iz Kine, ističe direktor prodaje Mile Todorović.

Nekadašnji jugoslovenski gigant elektroindustrije, subotički "Sever", deceniju posle privatizacije tavorio je u dugovima i bez posla. Od prošle godine, s novim vlasnikom i menadžmentom, stvari su krenule nabolje.

Menadžment "Severa" je rešio da se otvori prema javnosti, jer stvari više nisu tako crne kao pre desetak godina.

"Porast od 13,5 do 18-20 miliona, to je između 20 i 40 odsto, to je porast koji ni sami nismo mogli da predvidimo, niti su nam verovali u grupi da mi možemo da napravimo", kaže generalni direktor "ATB Severa" Milorad Vasić.

"Severovi" elektromotori ponovo su na svim svetskim meridijanima. Oko 80 odsto proizvodnje odlazi u izvoz.

"Naši generatori idu od Kanade do Japana. Pored ovih tržišta, nama je najatraktivnije rusko tržište, gde izvozimo specijalne motore za naftne platforme, s tim što imamo tendenciju da odemo na kinesko tržište. Nećete verovati da izvozimo u Kinu a ne izvozimo iz Kine", ističe direktor prodaje Mile Todorović.

Plate su od prošle godine redovne, ovogodišnji prosek je oko 53.000 dinara. Sindikati su zadovoljni kolektivnim ugovorom.

"Još uvek u 'Severu' postoji ishrana i topli obrok, još uvek poslodavac plaća prevoz radnika, još uvek u krugu preduzeća imamo doktora", objašnjava predsednik Industrijskog sindikata "ATB Severa" Dragan Grozdanović.

"U tom kolektivnom ugovoru imamo i jubilarne nagrade i regres", kaže predsednik Samostalnog sindikata "ATB Severa" Stevan Farkaš.

Iz "Severa" najavljuju da će se proizvodnja iz pojedinih fabrika ATB grupacije na Zapadu seliti u Srbiju i da će, zbog toga, zaposliti još radnika – sada ih je 410.

Međutim, u "Severu" ukazuju na apsurd subotičkog tržišta rada – kvalitetnog metalskog radnika veoma je teško naći i pored 10.000 nezaposlenih na severu Bačke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik