Traže zaštitu geografskog porekla za beli luk

Bez autora
Jul 28 2015

Proizvođači iz Vojvodine, sa dugom tradicijom proizvodnje belog luka i prvoklasnim kvalitetom, odlučili su da pokrenu proceduru zaštite geografskog porekla. U vojvođanskom selu Vrbica kod Čoke povrtari su osnovali udruženje "Vrbički prolećni beli luk" i pokrenuli postupak zaštite geografskog porekla. U severnobanatskom selu Vrbica, koje je od pamtiveka poznato po proizvodnji belog luka, proizvođači ovog povrća čudesnih lekovitih svojstava, susreću sa problemom prodaje. Od proizvodnje belog luka nekada davno, u bivšoj Jugoslaviji, moglo se lepo živeti, kaže Antal Šari najstariji proizvođač iz sela vrbica i napominje da je danas situacija drugačija, jer domaći povrtari u tom selu isključivo zavise od nakupaca koji za njihovu robu plaćaju samo 80 evro centi. Robert Koso, proizvođač belog luka, kaže da će ove godine prinos zbog suše biti manji za čak 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, a zbog čega je niska cena tog povrća.

Proizvođači iz Vojvodine, sa dugom tradicijom proizvodnje belog luka i prvoklasnim kvalitetom, odlučili su da pokrenu proceduru zaštite geografskog porekla.

U vojvođanskom selu Vrbica kod Čoke povrtari su osnovali udruženje "Vrbički prolećni beli luk" i pokrenuli postupak zaštite geografskog porekla.

U severnobanatskom selu Vrbica, koje je od pamtiveka poznato po proizvodnji belog luka, proizvođači ovog povrća čudesnih lekovitih svojstava, susreću sa problemom prodaje.

Od proizvodnje belog luka nekada davno, u bivšoj Jugoslaviji, moglo se lepo živeti, kaže Antal Šari najstariji proizvođač iz sela vrbica i napominje da je danas situacija drugačija, jer domaći povrtari u tom selu isključivo zavise od nakupaca koji za njihovu robu plaćaju samo 80 evro centi

Robert Koso, proizvođač belog luka, kaže da će ove godine prinos zbog suše biti manji za čak 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, a zbog čega je niska cena tog povrća.

"Cena našeg luka je mala verovatno zbog uvoza kineskog belog luka koji se proizvede u ogromnim količinama", navodi on.

Vrbički povrtari pokrenuli su postupak zaštite geografskog porekla kako bi omogućili bolji plasman I postigli bolju cenu.

Kako bi što bolje predstavili i promovisali svoje selo i prolećni beli luk po kom su nadaleko poznati povrtari okupljeni u Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Vrbički prolećni beli luk" svakog 4. avgusta organizuju svečanost koja je posvećen tom povrću.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik