Država odlučila da privatizuje BIP

Bez autora
Jul 28 2015

Država odustaje od iznajmljivanja pogona Beogradske industrije piva, jer je odlučila da pokuša da dugogodišnjeg gubitaša privatizuje. Ovo je, kako "Novosti" saznaju epilog sastanka malih akcionara i sindikata BIP sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom privrede Željkom Sertićem i direktorom Agencije za privatizaciju Ljubomirom Šubarom. Predstavnici države će pokušati da ubede makedonskog biznismena Svetozara Janevskog da učestvuje u privatizaciji BIP. Makedonac je u nedavnom razgovoru za "Novosti" potvrdio da se dugo godina interesuje za BIP, a da li će prihvatiti ponudu da kupi srpsku pivaru, ostaje da se vidi. Osim Janevskog, prema nezvaničnim saznanjima, za kupovinu BIP su zainteresovane još tri kompanije. Jedna iz Nemačke, "Perla" iz Poljske i "Lav import Čikago" iz SAD.

Država odustaje od iznajmljivanja pogona Beogradske industrije piva, jer je odlučila da pokuša da dugogodišnjeg gubitaša privatizuje. Ovo je, kako "Novosti" saznaju epilog sastanka malih akcionara i sindikata BIP sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom privrede Željkom Sertićem i direktorom Agencije za privatizaciju Ljubomirom Šubarom.

Kako saznajemo, predstavnici države će pokušati da ubede makedonskog biznismena Svetozara Janevskog da učestvuje u privatizaciji BIP. Makedonac je u nedavnom razgovoru za "Novosti" potvrdio da se dugo godina interesuje za BIP, a da li će prihvatiti ponudu da kupi srpsku pivaru, ostaje da se vidi.

Osim Janevskog, prema nezvaničnim saznanjima, za kupovinu BIP su zainteresovane još tri kompanije. Jedna iz Nemačke, "Perla" iz Poljske i "Lav import Čikago" iz SAD.

Agencija za privatizaciju ima rok od tri meseca da realizuje prodaju BIP.

U Ministarstvu privrede ističu da se BIP trenutno nalazi u predstečajnom postupku i napominju da će upravo stečajni upravnik i nadležni sud utvrditi na koji će se način voditi postupak.

Država je BIP-u tokom 2012. i 2013. otpisala oko dve milijarde dinara duga. Staro rukovodstvo je i pored toga nastavilo da gomila dugove, koji trenutno premašuju 1,7 milijardi dinara - više od 15 miliona evra, od toga više od 800 miliona dinara za neplaćene akcize. BIP je u prethodnim godinama beležio stalno smanjenje proizvodnje, kao i tržišno učešće koje u ovom trenutku iznosi manje od 3 odsto za celu Srbiju. Vrednost akcije ovog preduzeća pala je sa 720 dinara, 2007. godine, na 21 dinar, kolika je trenutna cena akcije BIP-a na berzi.

- Nakon što je 31. maja za BIP prestala da važi zaštita od prinudne naplate, račun preduzeća je blokiran na iznos veći od 850 miliona dinara - objašnjavaju u Ministarstvu.

- Procenjeno je da preduzeće ima sirovine za još dva meseca i da bi neminovno došlo do zaustavljanja proizvodnje. Oko 500 radnika ostalo bi bez posla.

Ima nade za pivare

Na svako od preduzeća iz portfolija Agencije za privatizaciju gledamo isključivo kroz brojke i ekonomske pokazatelje i nastojimo da za ona koja imaju tržišni potencijal nađemo rešenje bilo kroz proces privatizacije, bilo kroz prodaju iz stečaja putem javnog poziva - navode u Ministarstvu privrede. - U slučaju BIP-a stečaj je neminovan, ali ne znači nužno kraj za preduzeće. Mnoge danas uspešne privatne firme kupljene su iz stečaja, poput "Mitrosa" i "Pionira" iz Subotice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik