U Grockoj potpisan prvi projekat javno-privatnog partnerstva

Bez autora
Jul 30 2015

Gradski menadžer Goran Vesić prisustvovao je danas u Opštini Grocka sklapanju prvog ugovora javno-privatnog partnerstva koji su potpisali Stefan Dilberović, predsednik opštine, i Đamarino Luiđi, direktor firme „Magip”. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i Miloš Petrović, državni sekretar u Ministarstvu privrede. Goran Vesić je istakao da je ovo prvi sporazum o javno-privatnom partnerstvu na teritoriji Beograda i izrazio uverenje da će ih u budućnosti biti sve više. Mi smo, po dolasku na vlast zatekli više od milijardu evra duga i kako smo ograničeni sredstvima, veoma mnogo se oslanjamo na projekte javno-privatnog partnerstva. Ovaj konkretan projekat je veoma važan jer smo tražili da minimalna ulaganja za narednih 25 godina budu 4.950.000 evra, a ponuda koja je dobijena iznosi 10.095.000 evra, što je duplo više. Ovim sporazumom biće obezbeđen posao za 155 radnika, cena iznošenja smeća biće niža od sedam do deset odsto u odnosu na sadašnju, a cena toplotne energije biće pet do deset odsto niža, što je prava promocija ovog projekta, na koji Gročani mogu biti ponosni, rekao je Goran Vesić.

U Grockoj potpisan prvi projekat javno-privatnog partnerstvaGradski menadžer Goran Vesić prisustvovao je danas u Opštini Grocka sklapanju prvog ugovora javno-privatnog partnerstva koji su potpisali Stefan Dilberović, predsednik opštine, i Đamarino Luiđi, direktor firme „Magip”. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i Miloš Petrović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Goran Vesić je istakao da je ovo prvi sporazum o javno-privatnom partnerstvu na teritoriji Beograda i izrazio uverenje da će ih u budućnosti biti sve više.

Mi smo, po dolasku na vlast zatekli više od milijardu evra duga i kako smo ograničeni sredstvima, veoma mnogo se oslanjamo na projekte javno-privatnog partnerstva. Ovaj konkretan projekat je veoma važan jer smo tražili da minimalna ulaganja za narednih 25 godina budu 4.950.000 evra, a ponuda koja je dobijena iznosi 10.095.000 evra, što je duplo više. Ovim sporazumom biće obezbeđen posao za 155 radnika, cena iznošenja smeća biće niža od sedam do deset odsto u odnosu na sadašnju, a cena toplotne energije biće pet do deset odsto niža, što je prava promocija ovog projekta, na koji Gročani mogu biti ponosni, rekao je Goran Vesić.

Govoreći o odluci Skupštine grada o dva najveća projekta, Vesić je kao veoma značajan za Grocku naglasio projekat vezan za deponiju Vinča.

To će biti veliki projekat čija se vrednost procenjuje na 300 do 400 miliona evra, i sam projekat implementacije trajaće pet do šest godina. Njime ćemo rešiti veliki problem, jer je deponija Vinča najveća deponija u ovom delu Evrope, a za opštinu je važno to što će tamo biti više stotina radnih mesta, čime ćemo, uz rešavanje ekološkog problema doći do novog kvaliteta za opštinu i njene stanovnike, istakao je Vesić.

Drugi veliki projekat tiče se javnog prevoza i uključenja privatnih partnera u sistem gradskog prevoza.

Od 1. oktobra cene prigradskog prevoza biće jeftinije i do 40 odsto, i više neće biti situacija u kojima u „Lasti” plaćate jednu cenu, a u drugom drugu cenu karte. Ubuduće će se, za isti put, bez obzira na prevoznika, plaćati ista cena karte, što pokazuje koliko su ovakvi projekti važni, istakao je gradski menadžer najavivši da će se do kraja godine izaći i sa projektom liftova sa osnovnom zamisli da njih 7.000 bude zamenjeno.

Za sledeću godinu najavljena su dva nova projekta javno-privatnog partnerstva, prvi je iz oblasti kanalizacije, sa svih pet fabrika otpadnih voda na teritoriji grada, kao i sistem javnog osvetljenja.

Beograd, nažalost, ima više od 130 ispusta kanalizacije u Dunav i 116 u Savu i mi smo jedini evropski grad koji svu svoju kanalizaciju ispušta u reke. Pri tome, trećina grada nema uređenu kanalizaciju a u tim delovima grada nalazi se i Grocka. Taj projekat vredan je sigurno više od 500 miliona evra, a podrazumevaće izgradnju svih pet fabrika otpadnih voda i rešavanje problema kanalizacije. Radi se o projektu za koji će biti potrebno vreme koje se meri decenijama, ali će se konačno početi sa rešavanjem problema na sistemski način. Za javnu rasvetu imamo veoma mnogo zainteresovanih i verujemo da ćemo veoma brzo moći da pronađemo dobrog partnera, kazao je Goran Vesić.

On je istovremeno ukazao i na početak realizacije projekta regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac.

Ove godine ćemo realizovati vodovod do Zučke kapije, sledeće godine krećemo u eksproprijaciju i do 2021. godine stići ćemo sa gradskom vodom u Mladenovac, a naravno, delovi Grocke koji će se priključivati imaće vodu ranije. Važno je, takođe, da i „Voćarske plantaže” nađu partnera jer je to firma koja bi, s obzirom na potražnju, morala da opstane i kreira nova radna mesta, kazao je Vesić, najavivši projekat javno-privatnog partnerstva i za vrtiće i zahvalivši Ministarstvu privrede koje je bilo dobar saradnik u projektima koje planira Grad Beograd.

Stefan Dilberović, predsednik opštine, istakao je da ovaj projekat ima veliki značaj za Grocku, zahvalivši Ministarstvu privrede na brzom davanju saglasnosti i gradskom menadžeru Goranu Vesiću na angažovanju u realizaciji projekta.

Opština Grocka poslednjih 10 do 15 godina ima veliki problem sa odnošenjem smeća i zato smo odlučili da krenemo u projekat javno-privatnog partnerstva. Zahvaljujući tome dobili smo nižu cenu kako iznošenja smeća tako i grejanja. Uz to, dobićemo i 15.000 kanti za smeće, tako da će svako domaćinstvo imati svoju kantu za otpad, dobićemo nove kontejnere za papir, staklo i druge sirovine, sve u skladu sa ekološkim standardima. Ovo je sigurno tek početak ovakvih projekata jer prostora ima još oko vodovodne, putne i druge infrastrukture, gde takođe možemo sarađivati sa pouzdanim partnerom, a ono što je važno jeste da svi imamo svoj interes, a da građani budu zadovoljni uslugom. Siguran sam da će, bez obzira na vlast, u narednih 25 godina imati dobru saradnju sa „Magipom”, naglasio je Dilberović.

Miloš Petrović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, podsetivši da je od 2011. godine Ministarstvo privrede odobrilo 27 sličnih projekata, a da je ovaj prvi u Beogradu.

Ovo su kompanije koje slične poslove već rade u svetu, i na ovaj način će se rešiti problem otpada u Grockoj, a Grad Beograd će nastaviti dobrim putem ka reciklaži. Na ovaj način olakšaće se život ljudi i unaprediti zapošljavanje, kazao je Petrović, najavivši formiranje Razvojne agencije Srbije.

Đamarino Luiđi, direktor firme „Magip”, zahvalio je na ukazanom poverenju i istakao da se nada dobroj saradnji u realizaciji projekta. On je istakao da je firma „Magip” sastavljena od tri velika partnera koja u Italiji imaju tradiciju dugu 100 godina i koji rade kako za državu tako i privatne poslove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik