Harmonizacijom podataka katastra i gruntovnice Tešanj će biti atraktivniji ulagačima

Bez autora
Aug 03 2015

Općina Tešanj provodi projekt harmonizacije podataka katastra i gruntovnice u vrijednosti oko 200.000 KM, a radi usklađivanja svih podataka o vlasništvu parcela i objekata na teritoriji Općine, kao jednog od preduvjeta za lakše i jednostavnije raspolaganje imovinom.Proces harmonizacije podataka je besplatan za građane i poslovne subjekte, a samo u Tešnju je u ovoj fazi projekta evidentirano oko 11.000 parcela s oko 4.000 vlasnika. Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić rekao je da će time građanima omogućiti uštedu novca i vrjemena jer su do sada da bi uskladili podatke i postali i formalno 1/1 vlasnici svojih parcela ili objekata morali plaćati sudovima od 800 do 1.000 KM.

Harmonizacijom podataka katastra i gruntovnice Tešanj će biti atraktivniji ulagačimaOpćina Tešanj provodi projekt harmonizacije podataka katastra i gruntovnice u vrijednosti oko 200.000 KM, a radi usklađivanja svih podataka o vlasništvu parcela i objekata na teritoriji Općine, kao jednog od preduvjeta za lakše i jednostavnije raspolaganje imovinom.

Proces harmonizacije podataka je besplatan za građane i poslovne subjekte, a samo u Tešnju je u ovoj fazi projekta evidentirano oko 11.000 parcela s oko 4.000 vlasnika.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić rekao je da će time građanima omogućiti uštedu novca i vrjemena jer su do sada da bi uskladili podatke i postali i formalno 1/1 vlasnici svojih parcela ili objekata morali plaćati sudovima od 800 do 1.000 KM.

- Na taj način bit će smanjen broj sudskih sporova jer će biti utvrđeni podaci o stvarnom vlasništvu i vlasnicima tih nekretnina, a posebno je važno da će će biti olakšani i pojednostavljeni administrativni poslovi za nove investitore - istakao je Huskić.

Osim u Tešnju, provedba projekta je u toku u Gračanici i Posušju, a uz podršku Svjetske banke i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-prave poslove.

Nakon provedbe projekta dio podataka će biti dostupan građanima putem interneta.

U toku je javni poziv građanima da potpuno besplatno urede ove evidencije. Iz Općine navode da su već uradili svoj dio posla, i sada pozivaju građane da usklade podatke u Općinskom sudu.

Projekt će trajati najmanje još godinu dana, a u Tešnju će biti proveden za sedam katastarskih općina, navode iz Općine Tešanj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik