Srpski pesticidi će osvojiti Evropu

Bez autora
Aug 04 2015

Srpski stručnjaci su rešili probleme gajenja pamuka. Naši stručnjaci za zaštitu bilja idu u Grčku jer su napravili dobar posao za domaću industriju pesticida. Očekuje se da će, posle registracije naših preparata u Evropskoj uniji, posle 2016. izvoz pesticida dostići desetine miliona evra. Kada sledeći put budete kupitlipamučnu majcu u Srbiji, moguće je da će se u njoj nalaziti vlakna upravo sa ovog polja u blizini Verije, u Grčkoj. Međutim, stručnjaci koji analiziraju podatke i obilaze polja pamuka iz Srbije su. Grčka ima svega 90.000 hektara kukuruza, ali oko 350.000 hektara pamuka. Najveći problem u gajenju pamuka su razne vrste vašiju, koje nanose ogromne štete. Korišćenjem specijalnih insekticida koji deluju na juvenilne hormone insekata i sprečavaju piljenje jaja, naši zaštitari su rešili probleme grčkih poljoprivrednika i to jednim preparatom koji se u Srbiji koristi za suzbijanje crvljivosti jabuka.

Srpski pesticidi će osvojiti EvropuSrpski stručnjaci su rešili probleme gajenja pamuka. Naši stručnjaci za zaštitu bilja idu u Grčku jer su napravili dobar posao za domaću industriju pesticida.

Očekuje se da će, posle registracije naših preparata u Evropskoj uniji, posle 2016. izvoz pesticida dostići desetine miliona evra.

Kada sledeći put budete kupitlipamučnu majcu u Srbiji, moguće je da će se u njoj nalaziti vlakna upravo sa ovog polja u blizini Verije, u Grčkoj.

Međutim, stručnjaci koji analiziraju podatke i obilaze polja pamuka iz Srbije su.

Grčka ima svega 90.000 hektara kukuruza, ali oko 350.000 hektara pamuka. Najveći problem u gajenju pamuka su razne vrste vašiju, koje nanose ogromne štete.

Korišćenjem specijalnih insekticida koji deluju na juvenilne hormone insekata i sprečavaju piljenje jaja, naši zaštitari su rešili probleme grčkih poljoprivrednika i to jednim preparatom koji se u Srbiji koristi za suzbijanje crvljivosti jabuka.

“U toku su ispitivanja dejstva na insekte i toksikološka ispitivanja, srpska tehnologija se odlično pokazala. Po sadašnjim rezultatima imamo 90 odsto biološke efikasnosti, što je bolje nego što smo očekivali”, kaže Sotiris Padazis, stručnjak za testiranje pesticida.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik