Mere za oporavak građevinskog sektora

Bez autora
Aug 08 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je danas, povodom obeležavanja Dana građevinara Srbije – 8. avgusta, da će država pomoći građevinskoj operativi da se oporavi i obezbediti posao za domaće firme. Mihajlović je na svečanoj sednici Republičkog odbora Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije, čestitajući 75-godišnjicu obeležavanja ovog jubileja, najavila da će do kraja godine biti donet novi zakon o komunalnim delatnostima, a naredne godine i novi zakon o građevinarstvu.

Mere za oporavak građevinskog sektoraPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je danas, povodom obeležavanja Dana građevinara Srbije – 8. avgusta, da će država pomoći građevinskoj operativi da se oporavi i obezbediti posao za domaće firme.

Mihajlović je na svečanoj sednici Republičkog odbora Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije, čestitajući 75-godišnjicu obeležavanja ovog jubileja, najavila da će do kraja godine biti donet novi zakon o komunalnim delatnostima, a naredne godine i novi zakon o građevinarstvu.

Ne želim danas da pričam o statistici u građevinarstvu, koja jeste loša. Tačno je da je približno 20 odsto manje zaposlenih u ovom sektoru, da su plate ispod republičkog proseka i da je manji udeo građevinarstva u BDP-u, ukazala je ona i poručila da građevinari i Ministarstvo samo udruženim naporima mogu da promene tu statistiku nabolje.

Mihajlović je istakla da je njen zadatak, kao resornog ministra, da omogući domaćoj građevinskoj operativi uslove za oporavak, pri čemu je država obezbedila projekte i novac.

Ona je izrazila očekivanje da su pred građevinarstvom uspešniji dani, i uputila poziv građevinarima da se udružuju kako bi lakše dobijali poslove.

Prema njenim rečima, jedan od prioriteta Ministarstva jeste da se obezbedi takav zakonodavni okvir koji će domaćim firmama omogućiti da dobijaju poslove kao glavni izvođači, a ne samo kao podizvođači, što je bio slučaj prethodnih godina.

Na sednici su uručene “Osmoavgustovske nagrade” koje pomenuti sindikat dodeljuje zaslužnim pojedincima, sindikalnim organizacijama, preduzećima i institucijama, a među ovogodišnjim dobitnicima ovog priznanja je i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik