Do kraja godine u zakon će se uvesti i životno osiguranje

Bez autora
Aug 10 2015

Jedna od reformskih agendi je i reforma socijalne zaštite i mirovinskog fonda koji bi se uskoro trebao naći na stolovima parlamentaraca. Tri zakona koja će se odnositi na reformu mirovinskog sustava trebala bi biti usvojena do kraja ove godine.Prvi je zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju. Tu je i zakon o organizaciji MIO-a, te zakon o dobrovoljnim mirovinskim fondovima...

Jedna od reformskih agendi je i reforma socijalne zaštite i mirovinskog fonda koji bi se uskoro trebao naći na stolovima parlamentaraca.

Do kraja godine

Kako donosi TV1, tri zakona koja će se odnositi na reformu mirovinskog sustava trebala bi biti usvojena do kraja ove godine. Prvi je zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju. Tu je i zakon o organizaciji MIO-a, te zakon o dobrovoljnim mirovinskim fondovima. "Prvi zakon, zakon o MIO, koji je također gorući problem. Znamo da je to najugroženija kategorija u FBiH i BiH. Definirat će bodovni sustav, izvršit će novu revalorizaciju boda. Ovdje nužno ne govorimo o povećanju mirovine, nego govorimo o ravnomjernijoj raspodjeli onoga što imamo i o transparentnijem načinu", kazao Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH, za TV1, dok Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza umirovljenika FBiH, naglašava: "Prema sadašnjem zakonu, nije svatko otišao u mirovinu pod istim uvjetima. Ovim zakonom očekujemo da svatko dobije mirovinu prema onome što je ulagao u Zavod MIO, da toliko povuče dok bude koristio tu mirovinu", objašnjava Rapa te dodaje kako nigdje u svijetu nije slučaj da onaj tko je imao plaću 1000 KM, dobije mirovinu za 300 KM veću. "Pogotovo svima onima kojima se zadnja godina, ili pet ili deset, obračunava u mirovinu, oni dobivaju veće mirovine nego što su imali plaće", dodaje Rapa. Reforma bi trebala donijeti i jednu novinu, a to je da svaki radnik može uplaćivati dopunske doprinose, napominje Rapa. Radi se o takozvanom drugom stupu mirovinsko-invalidskog osiguranja.

Dopunski doprinosi

"I na osnovi tih dopunskih doprinosa primao bi mirovinu. Naravno, tim zakonom bi se utvrđivao i način uplate doprinosa i način ostvarivanja te mirovine. Morao bi se utvrditi i poseban zakon kako bi se dijelile mirovine po toj osnovi", objasnio je Rapa za TV1. Drugi stup bio bi dobrovoljan za svakog radnika. Nešto slično kao životno osiguranje kod privatnih osiguravajućih kuća. "Sad bi se taj sustav izračuna i obračuna mirovine po toj osnovi prebacio na Federalni zavod MIO", zaključuje Rapa.

Napominje i da sve ovo ne bi značilo smanjenje razine uplaćenih doprinosa radnicima od njihovih poslodavaca, te da to smanjenje nije predviđeno ni Reformskom agendom. Situacija u regiji je takva da u Srbiji, kao i u BiH, još nije uveden drugi stub mirovinskog osiguranja. Razlozi zbog kojih još nije uveden, pišu srbijanski mediji, su to što zahtijeva velika ulaganja, a da su rezultati neizvjesni. RH je drugi stub uvela, kod zapadnih susjeda je obvezan, ali su sve jači pritisci da se on ukine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik