"Kroje" zakon o ličnom bankrotu

Bez autora
Aug 13 2015

Predstavnici Udruženja za zaštitu žiranata u BiH pišu tekst prijedloga zakona o ličnom bankrotu, a kada ovaj posao realizuju, podnijeće i inicijativu da taj zakonski akt bude usvojen.To je potvrdio Joco Cvjetković, predsjednik Udruženja, koje je još početkom godine najavilo da će zatražiti od nadležnih institucija da u zakon uvrste mogućnost proglašenja ličnog bankrota. U BiH je mnogo prezaduženih i mnogi za sebe kažu da su bankrot, ali im to nigdje još zvanično ne piše "crno na bijelo".

Predstavnici Udruženja za zaštitu žiranata u BiH pišu tekst prijedloga zakona o ličnom bankrotu, a kada ovaj posao realizuju, podnijeće i inicijativu da taj zakonski akt bude usvojen.

To nam je potvrdio Joco Cvjetković, predsjednik Udruženja, koje je još početkom godine najavilo da će zatražiti od nadležnih institucija da u zakon uvrste mogućnost proglašenja ličnog bankrota.

U BiH je mnogo prezaduženih i mnogi za sebe kažu da su bankrot, ali im to nigdje još zvanično ne piše "crno na bijelo".

Inače, riječ je o praksi koja je odavno zaživjela u brojnim evropskim državama, a podrazumijeva da dužnici dobijaju određeni iznos novca, koliko im treba za život, dok njihovim imovinom i primanjima raspolaže "staratelj".

Cvjetković kaže da su u kontaktu s nadležnim institucijama, koje su od njih zatražile da im dostave kompletan tekst prijedloga ovog zakona.

"Kada uradimo prijedlog teksta zakona, podnijećemo i inicijativu. Nadamo se da će to biti u što skorije vrijeme", naglasio je Cvjetković.

Prema njegovim riječima, ovaj zakon bi se, u skladu s Ustavom BiH, odnosio na dužnike koji su podigli kredit poslije donošenja zakona i potom upali u probleme.

"Udruženje za zaštitu žiranata u BiH će se maksimalno zalagati za usvajanje ovog zakona", naveo je Cvjetković, koji tvrdi da bi mnogi dužnici koji imaju problem s otplatom kredita pristali da im se uzme imovina i da se oslobode duga.

"Ovo su nam mnogi rekli u kontaktima s nama", napominje Cvjetković.

Prijedorčanin Nenad Mirković, koji je kao žirant vratio velike novčane iznose za kredit koji nije podigao, kaže da bi bilo dobro kada bi i u BiH zaživjela mogućnost proglešenja ličnog bankrota.

Međutim, on je skeptik dok govori o mogućoj implementaciji tog zakona, ukoliko on bude usvojen.

"Bilo bi dobro ako se usvoji zakon o ličnom bankrotu, ali to se neće dogoditi. Ova država je nakaradna, i vladaju lopovluk, kriminal i korupcija", poručio je Mirković.

Prema njegovim riječima, on bi bio prvi koji bi proglasio lični bankrot, ukoliko takav zakon bude usvojen.

"Imam neku radnju na pijaci i ne mogu kupiti komad hljeba", kazao je Mirković.

Gordana Bulić, predstavnik Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, ističe da je u ovom monentu veliki broj bh. građana koji bi zbog neimaštine u koju su zapali mogli da proglase lični bankrot.

"Mislim da to nije loše rješenje. Dosta je građana koji bi taj bankrot mogli da proglase, iako bi to proizvelo određene posljedice. Trebalo bi i da postoje određeni fondovi za pomoć porodicama koje proglase lični bankrot", kazala je Bulićeva.

Podsjetimo, i u bankarskom sektoru podržavaju pokretanje ovakve inicijative, te ističu da je za njenu realizaciju potrebno donijeti poseban zakon o ličnom bankrotu, o čemu je, kako su kazali, već mnogo puta razgovarano.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik