Novim projektom promovisaće uspješne firme

Bez autora
Aug 17 2015

Privredna komora Crne Gore (PKCG) će, u saradnji sa bonitetnom kućom Coface, od septembra realizovati novu uslugu za crnogorska preduzeća, “SME Excellent” u funkciji podsticanja i promovisanja uspješnih firmi. Iz Stručne službe PKCG su kazali da je “SME Excellent” projekat koji već postoji u Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji i predstavlja dodatnu promociju preduzeća koja bilježe uspješne rezultate u poslovanju. Svrha projekta je izgradnja transparentnog poslovnog okruženja, sigurnije internet poslovno okruženje, kao i promocija uspješnih preduzeća, rekli su predstavnici PKCG. Sertifikat “SME Excellent”, kako se precizira, je potvrda poslovne odličnosti i izdaje se na osnovu rejtinga kompanije, na osnovu valjanih parametara, koje obrađuje Coface i izdaje se ukoliko preduzeće zadovoljava unaprijed uspostavljene kriterijume.

Privredna komora Crne Gore (PKCG) će, u saradnji sa bonitetnom kućom Coface, od septembra realizovati novu uslugu za crnogorska preduzeća, “SME Excellent” u funkciji podsticanja i promovisanja uspješnih firmi.

Iz Stručne službe PKCG agenciji Mina biznis su kazali da je “SME Excellent” projekat koji već postoji u Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji i predstavlja dodatnu promociju preduzeća koja bilježe uspješne rezultate u poslovanju.

„Svrha projekta je izgradnja transparentnog poslovnog okruženja, sigurnije internet poslovno okruženje, kao i promocija uspješnih preduzeća“, rekli su predstavnici PKCG.

Sertifikat “SME Excellent”, kako se precizira, je potvrda poslovne odličnosti i izdaje se na osnovu rejtinga kompanije, na osnovu valjanih parametara, koje obrađuje Coface i izdaje se ukoliko preduzeće zadovoljava unaprijed uspostavljene kriterijume.

“Prvi uslov je godišnji promet od najmanje 40 hiljada eura. Za ovo se koristi metodologija koja se zasniva na bonitetnoj ocjeni 6 i više i bonitetnom izvještaju koji izdaje 'Coface'”, naveli su iz PKCG.

Bonitetna ocjena, kako se dodaje, predstavlja rezultat finansijske analize poslovanja preduzeća. Bonitetni izvještaj sadrži i ocjenu platnog morala i rizika poslovanja s preduzećem, s prikazom moguće nesolventnosti u periodu od narednih 12 mjeseci.

“Punovažnost certifikata se zasniva na stalnom monitoringu bonitetne kuće 'Coface'. Stalno praćenje poslovanja ovog preduzeća obezbjeđuje njegovu primjerenu kredibilnost, kako u domaćem, tako i u međunarodnom poslovnom okruženju”, naveli su iz PKCG.

Sertifikat “Excellent SME” važi godinu, ukoliko u međuvremenu bonitet preduzeća ne padne ispod propisane ocjene. Sertifikat ima tri pojavna oblika - klasični, koji se postavlja na sajtu preduzeća i lebdeći, koji se uvijek postavlja preko sajta, u donji desni ugao internet pretraživača, kao i u papirnoj formi.

“Onlajn sertifikati 'Excellent SME' su podržani provjerenom internet tehnologijom, koja spriječava kopiranje znaka kvaliteta na druge sajtove”, objasnili su iz PKCG.

U pripremi za realizaciju te aktivnosti, PKCG je postigla dogovor sa francuskom kompanijom specijalizovanom za oblast osiguranja potraživanja, 'Coface', koja je razvila svoju mrežu u više od 200 zemalja svijeta.

Kompanija “Coface” je osnovana 1946. u Parizu, a od 2006. postoji kao ćerka kompanija, koja je u stopostotnom vlasništvu “Natixisa”, ogranka grupe BPCE, druge najveće bankarske grupacije u Francuskoj, koja nudi usluge finansiranja, upravljanja imovinom kao i finansijske usluge.

„Potencijalne nosioce sertifikata 'Excellent SME' kontaktiraće 'Coface' i pozvati da počnu proceduru njegovog dobijanja posredstvom PKCG“, naveli su iz PKCG.

Projekat će, kako se zaključuje, predstavljati jednu u nizu aktivnosti kojima Komora podstiče i promoviše uspješna preduzeća, čineći ih na taj način prepoznatljivim potencijalnim poslovnim partnerima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik