U ovoj godini u stečaj otišlo 66 preduzeća

Bez autora
Aug 19 2015

U Republici Srpskoj trenutno se vodi 318 stečajnih postupaka, a samo u ovoj godini u stečaj je otišlo 66 preduzeća. Privrednici i ekonomski analitičari ističu da je broj preduzeća koja su "preživjela" stečaj veoma mali, prije svega zbog toga što se on pokreće kada je već kasno i kada je imovina iz njih izvučena.U Privrednoj komori RS ističu da stečajni postupak u RS u prosjeku traje 22 mjeseca te da je mali broj preduzeća koja su završila u stečaju reorganizovan.

U Republici Srpskoj trenutno se vodi 318 stečajnih postupaka, a samo u ovoj godini u stečaj je otišlo 66 preduzeća.

Privrednici i ekonomski analitičari ističu da je broj preduzeća koja su "preživjela" stečaj veoma mali, prije svega zbog toga što se on pokreće kada je već kasno i kada je imovina iz njih izvučena. U Privrednoj komori RS ističu da stečajni postupak u RS u prosjeku traje 22 mjeseca te da je mali broj preduzeća koja su završila u stečaju reorganizovan.

- Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se rijetko u stečaju napravi reorganizacija jeste to što se stečajni postupci prekasno pokreću, kada obaveze preduzeća prevazilaze vrijednost njegove imovine - kazao je portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

On je istakao da je potrebno propisati odgovornost za neblagovremeno pokretanje stečaja, te pooštriti kriterijume za obavljanje funkcije stečajnog upravnika i uspostaviti kontrolu njihovog rada. Kazao je da bi u RS, pored postojećih razloga za otvaranje stečajnog postupka, kao što su platežna nesposobnost i prijeteća platežna nesposobnost, po uzoru na njemački insolvencijski zakon, trebalo razmotriti i uvođenje trećeg stečajnog razloga, a to je prezaduženost.

- Takođe, treba definisati i to da se direktorima i članovima uprave koji namjerno dovedu preduzeće u stečaj ili blokadu, zabrani otvaranje nove firme u određenom periodu, dok se ne završi stečaj ili deblokada računa. Ovo zakonsko rješenje postoji u nekim evropskim državama - rekao je Blagojević.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da je jedan od velikih problema i netransparentan rad stečajnih upravnika.

- Dva stečajna postupka su maksimum koji može dobro da odradi jedan stečajni upravnik, a kod nas ima stečajnih upravnika koji vode po 16 stečajeva što je nedopustivo - rekao je Pavlović.

On je istakao i da ni sistem praćenja rada firmi nije dobro koncipiran i da bi Poreska uprava RS morala da se zapita zašto neka firma ne ostvaruje dobit.

- Na kraju PURS od te dobiti ima pravo na deset odsto. Ako PURS sebe doživljava kao nekog ko samo treba da sjedi, a da mu se pare ubacuju kao u bunar to nema nigdje u svijetu - kazao je on.

Potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević kaže da nije tačno da jedan stečajni upravnik vodi po 16 postupaka i da oni najviše vode dva do tri stečaja.

- Druga je stvar što se postupci završe, ali se stečajni upravnici ne razrješavaju jer postoji sudski sporovi koji se vuku i po desetak godina i to je problem. Ako se stečaj otvori na vrijeme moguće je da se nastavi poslovanje, ali je problem što mi uglavnom dolazimo u privredna groblja. Niko se ne bavi uzrocima zbog kojih je preduzeće dovedeno do stečaja, nego se samo priča o posljedicama - rekao je Kovačević.

Prema podacima Privredne komore RS od početka 2008. godine do danas u Srpskoj je zaključeno 948 stečajnih postupaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik