Triglav grupa poslovala uspješno

Bez autora
Aug 22 2015

U Sloveniji je u poređenju sa prvim polugodištem lani Zavarovalnica Triglav fakturisala za 1 % nižu bruto premiju osiguranja u visini od 333,9 miliona eura. Premija osiguranja imovine, koja predstavlja skoro 73 % premije osiguranja, pala je za 2 %, dok je premija životnih osiguranja porasla za 5 %. Premija Triglav, Zdravstvene zavarovalnice (Zdravstveno osiguranje) bila je za 1 % viša nego u istom periodu lani. U ostalih 5 država Adria regiona u kojima posluje Triglav grupa, sva su zavisna osiguravajuća društva ostvarila rast premije u poređenju sa prvom polovinom prošle godine. Najviši rast i to od 39 % ostvaren je na srpskom tržištu. Na makedonskom je bio viši za 13 %, u Hrvatskoj za 7 %, a u Crnoj Gori, kako je već pomenuto, za 5 %. Na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko osiguranje je ostvarilo rast od 9 %, a osiguranje u Banjaluci za 2 %.

U Sloveniji je u poređenju sa prvim polugodištem lani Zavarovalnica Triglav fakturisala za 1 % nižu bruto premiju osiguranja u visini od 333,9 miliona eura. Premija osiguranja imovine, koja predstavlja skoro 73 % premije osiguranja, pala je za 2 %, dok je premija životnih osiguranja porasla za 5 %. Premija Triglav, Zdravstvene zavarovalnice (Zdravstveno osiguranje) bila je za 1 % viša nego u istom periodu lani.

Rast premije na stranim tržištima

U ostalih 5 država Adria regiona u kojima posluje Triglav grupa, sva su zavisna osiguravajuća društva ostvarila rast premije u poređenju sa prvom polovinom prošle godine. Najviši rast i to od 39 % ostvaren je na srpskom tržištu. Na makedonskom je bio viši za 13 %, u Hrvatskoj za 7 %, a u Crnoj Gori, kako je već pomenuto, za 5 %. Na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko osiguranje je ostvarilo rast od 9 %, a osiguranje u Banjaluci za 2 %.

Na dobit uticali niži profiti od finansijskih investicija

Triglav grupa je prvo polugodište završila sa neto dobiti u visini od 53,6 miliona eura, što je za 5 % manje nego u istom periodu lani. Matično društvo Zavarovalnica Triglav ostvarilo je 39,9 miliona eura neto dobiti, što je za 7 % manje nego lani. Na poslovne rezultate Grupe značajno je uticala finansijska profitabilnost investicija. Tržišta kapitala lani su, naime, nudila izuzetni profit, ali prema očekivanjima situacija se u prvoj polovini godine promijenila. Profit od finansijskih investicija Grupe smanjio se u odnosu na isti period lani za 27 %.

Uspješno poslovanje u osnovnoj djelatnosti

Kombinovani koeficijent Triglav grupe, koji mjeri uspješnost osiguranja u osnovnoj djelatnosti, u prvoj je polovini godine iznosio 93,6 %. U poređenju sa istim periodom lani poboljšao se, što znači snizio za 2,1 postotni bod. Takvo kretanje u prvoj polovini godine je ujedno odraz izostanka izvanrednih štetnih događaja za razliku od lani. I kombinovani koeficijent matičnog društva se poboljšao i iznosi 89,0 %, što je za 5,4 postotna boda manje nego lani.

Visoki nivo finansijske stabilnosti

Triglav grupa i dalje zadržava visoki nivo finansijske stabilnosti, što potvrđuju ocjene boniteta »A-« bonitetnih agencija Standard&Poor's i A.M. Best. Agencija Standard&Poor's kod posljednjeg je redovnog pregleda ove godine poboljšala srednjoročnu prognozu za Grupu, tako da obje agencije za ocjenu boniteta društvu daju pozitivnu srednjoročnu prognozu. Na visoku finansijsku stabilnost Grupe krajem prvog polugodišta 2015. ukazuju i bruto tehničke rezerve u vrijednosti od 2.659,2 miliona eura i cjelokupna vrijednost kapitala u visini od 665,7 miliona eura. Oba pokazatelja su garancija i osnov za uravnoteženo poslovanje i za obezbjeđivanje dugoročne sigurnosti osiguranika.

Visoke isplate dividende

Zavarovalnica Triglav je ove godine za dividendu namijenila čak 67 % neto dobiti Triglav grupe (vlasnika dominantnog društva) za 2014. godinu. Visina dividende tako ove godine odstupa od dividendne politike Zavarovalnice Triglav, koja ostaje inače neizmijenjena. Tako visoka isplata dividende u skladu je sa postizanjem primarne solidnosti kapitala i solventnosti Triglav grupe, koja nakon isplate dividende za 2014. raspolaže sa nivoom kapitala koji je potreban za postizanje ciljne ocjene boniteta »A« i za sprovođenje drugih strateških usmjerenja društva.

Uspješno sprovođenje planirane strategije

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je izjavio: »Zadovoljni smo sa poslovanjem u prvom polugodištu. Naši rezultati potvrđuju uspješnost sprovođenja strateških ciljeva Triglav grupe. Do kraja godine očekujemo da će situacija na osiguravajućim tržištima ostati otežana, a tržišta kapitala bar kratkoročno neće donositi neki veći profit od investicija. U osiguravajućoj djelatnosti nastavićemo sa agresivnim nastupom na tržištima i razvojem proizvoda i usluga usmjerenih prema klijentima. Uz to neprestano nastojimo da podignemo efikasnost našeg rada. Pri tome nadograđujemo položaj kod penzijskih i zdravstvenih osiguranja kao važnih strateških segmenata našeg poslovanja. Na nivou Grupe i dalje ćemo da sprovodimo promišljenu vlasničku konsolidaciju zavisnih društava, optimizaciju upravljanja imovinom Grupe i nastavićemo sa procesom prodavanja investicija u vlasničke djelove onih društava čija djelatnost nije u skladu sa našom strategijom.«

Triglav grupa u Crnoj Gori

Društvo Lovćen osiguranje AD je u prvoj polovini 2015. godine fakturisalo 13,7 miliona eura premije, što je za 5 % više nego u istom periodu lani. U ukupnoj strukturi ostvarene bruto premije tržišta, Lovćen osiguranje AD ostvaruje vodeću poziciju sa tržišnim učešćem od 37 %, dok je u strukturi bruto premije neživotnih osiguranja udio Lovćen osiguranja 44,1 %.

„Veoma smo zadovoljni rezultatima poslovanja ostvarenim u prvom dijelu godine. Posebno mislim na činjenicu da je Lovćen osiguranje uspjelo da poveća bruto fakturisanu premiju u odnosu na isti period prošle godine i to za 5%, dok je u broju zaključenih polisa rast iznosio 12%,“ – je komentar šestmjesečnog poslovanja Prof. dr Radenka Purića, izvršnog direktora Lovćen osiguranja AD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik