Preti li kolaps prodaji polovnih automobila?

Bez autora
Aug 27 2015

Vlada Srbije je pripremila uredbu po kojoj će od Nove godine biti moguće uvesti nove automobile samo ako ispunjavaju standard "evro 6", odnosno "evro 4" za polovne automobile. Te mere bi se sprovodile od septembra, ali uz prelazni period od nekoliko meseci za uvoz novih vozila. Stručnjaci podsećaju da se o zaoštravanju standarda za uvoz polovnih vozila dugo raspravlja jer su svi svesni da bi to poskupelo nabavku polovnih automobila u Srbiji u proseku za 500 do 600 evra. Uvođenjem novog standarda za uvoz poskupela bi nabavka u inostranstvu, što bi u potpunosti zaustavilo već postojeću slabu prodaju. Ne znam šta ćemo sada time postići kada kupca nemamo. Na gubitku će biti i država jer su takse iste, a ako kupaca nema, nema ni takse, ističe prodavac Radovan Radović iz Omoljice. Računica kaže da ako se primeni nova uredba od jeseni bi bilo nemoguće da se u Srbiju uvezu vozila starija od 10 godina.

Vlada Srbije je pripremila uredbu po kojoj će od Nove godine biti moguće uvesti nove automobile samo ako ispunjavaju standard "evro 6", odnosno "evro 4" za polovne automobile. Te mere bi se sprovodile od septembra, ali uz prelazni period od nekoliko meseci za uvoz novih vozila.

Stručnjaci podsećaju da se o zaoštravanju standarda za uvoz polovnih vozila dugo raspravlja jer su svi svesni da bi to poskupelo nabavku polovnih automobila u Srbiji u proseku za 500 do 600 evra.

Uvođenjem novog standarda za uvoz poskupela bi nabavka u inostranstvu, što bi u potpunosti zaustavilo već postojeću slabu prodaju.

"Ne znam šta ćemo sada time postići kada kupca nemamo. Na gubitku će biti i država jer su takse iste, a ako kupaca nema, nema ni takse", ističe prodavac Radovan Radović iz Omoljice.

Računica kaže da ako se primeni nova uredba od jeseni bi bilo nemoguće da se u Srbiju uvezu vozila starija od 10 godina.

Naime, "evro 4" standard je u zemljama Evropske unije na snagu stupio 2005, ali je postao obavezujući tek od 1. januara 2006. godine. Na placevima je skoro 30.000 neprodatih vozila, a kupci kažu da su nekvalitetna i da njima trguju nakupci.

Kupuju se uglavnom automobili sa cenom do 2.000 evra. Kupce niko ne pita za automobile, svi dolaze ovde da ubiju vreme, jer, kako kažu, auto im treba, ali se nema para.

U Vladi razmišljaju i da konačno isprave nepravdu po kojoj se registracija vozila plaća prema zapremini a ne prema snazi motora, jer sve više proizvođača automobila razvija motore male kubikaže i velike snage.

Dešava se da onaj ko vozi nov automobil registraciju plaća manje od vlasnika automobila starog 10 godina. Nekada automobili velike kubikaže, stari do 10 godina, vrede manje od njihove registracije, a to je paradoks koji ih vodi direktno na auto-opad.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik