Opća poljoprivredna zadruga Srebrenica: Uskladištili 1.000 tona maline i kupine

Bez autora
Aug 28 2015

Opća poljoprivredna zadruga Srebrenica u protekle tri godine jedna je od uspješnih firmi u ovoj općini, koja se bavi proizvodnjom i otkupom organskog jagodičastog voća te rasadničkom proizvodnjom pet sorti maline i kupine. Uložili su skoro milion KM u instaliranje hladnjačkih kapaciteta na vlastitom zemljištu i postojećem objektu bivše fabrike vina od kupine i maline u Potočarima. Direktor Ivan Todić ističe da su njihovi hladnjački kapaciteti površine od 400 kvadratnih metara te da je u planu proširivanje postojećih. Za sve maline i kupine ubrane s vlastite plantaže u Brežanima, kao i za one koje smo otkupili od naših stotinjak dobavljača i njihovih kooperanata, imamo ugovorenog kupca. Maline izvozimo u Srbiju, a za kupinu imamo kupca u Turskoj, pojasnio je Todić, dodavši da su svim dobavljačima početkom mjeseca isplatili akontativnu cijenu otkupljene maline.

Opća poljoprivredna zadruga Srebrenica u protekle tri godine jedna je od uspješnih firmi u ovoj općini, koja se bavi proizvodnjom i otkupom organskog jagodičastog voća te rasadničkom proizvodnjom pet sorti maline i kupine.

Ugovoreni kupac

Uložili su skoro milion KM u instaliranje hladnjačkih kapaciteta na vlastitom zemljištu i postojećem objektu bivše fabrike vina od kupine i maline u Potočarima. Direktor Ivan Todić ističe da su njihovi hladnjački kapaciteti površine od 400 kvadratnih metara te da je u planu proširivanje postojećih.

- Za sve maline i kupine ubrane s vlastite plantaže u Brežanima, kao i za one koje smo otkupili od naših stotinjak dobavljača i njihovih kooperanata, imamo ugovorenog kupca. Maline izvozimo u Srbiju, a za kupinu imamo kupca u Turskoj - pojasnio nam je Todić, dodavši da su svim dobavljačima početkom mjeseca isplatili akontativnu cijenu otkupljene maline.

Stručna obrada

Na bivšoj plantaži maline u Vlanićima je rasadnička proizvodnja kapaciteta od 500.000 komada pet sorti jagodičastog voća. I za rasadne proizvode već imaju ugovoreno nekoliko kupaca.

Velika plantaža na Brežanima, kao i nekoliko privatnih, oduševili su naše kupce, a isto je i s rasadnikom u Vlanićima, govori Todić te naglašava da na sve to utječu klimatski uvjeti i stručna obrada.

Plaće i sve isplate na vrijeme

Imaju sedam zaposlenih. Plaće i doprinosi isplaćuju se na vrijeme. U prvoj sedmici svakog mjeseca prvo se isplate sezonci i dobavljači, a zatim plaće zaposlenicima. Do prije dva mjeseca primali su minimale plaće, a nakon ulaganja u hladnjače i smanjivanja broja zaposlenih, ponovo dobro posluju, kao i prije nekoliko godina. I inozemni kupci na vrijeme ispunjavaju ugovorene obaveze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik