Vlada Federacije BiH: Novi rokovi za otpis kamata

Bez autora
Aug 28 2015

Federalna Vlada jučer je, između ostalog, utvrdila u hitnu parlamentarnu proceduru uputila prijedlog izmjene i dopune Zakona o visini kamatne stope na javne prihode u smislu izmjene rokova.Produžen je i moratorij na zapošljavanje državnih službenika i namještenika do kraja ove godine, a razmatran je nacrt programa javnih investicija 2016-2018. Vlada je saglasna s izborom strateškog partnera za izgradnju Bloka TE Banovići, a određena je i garantovana cijena pšenice ovogodšnjeg roda od 0,37 KM/kg.

Federalna Vlada jučer je, između ostalog, utvrdila u hitnu parlamentarnu proceduru uputila prijedlog izmjene i dopune Zakona o visini kamatne stope na javne prihode u smislu izmjene rokova.

Produžen je i moratorij na zapošljavanje državnih službenika i namještenika do kraja ove godine, a razmatran je nacrt programa javnih investicija 2016-2018. Vlada je saglasna s izborom strateškog partnera za izgradnju Bloka TE Banovići, a određena je i garantovana cijena pšenice ovogodšnjeg roda od 0,37 KM/kg.

Milijarde dugova

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o visini zatezne kamate na javne prihode predviđa se rok u kojem dolazi do otpisa zateznih kamata. Ukoliko dužnici otplate svoje obaveze do 31. decembra 2016, otpisaće im se cjelokupan iznos duga po zateznoj kamati, a ako izmire obaveze do 30. juna 2017, otpisuje se 50 posto iznosa zateznih kamata. Cilj ovih izmjena i dopuna je rasterećenje privrednih subjekata, ali i bolja naplata potraživanja. Ministrica finansija i dopremijerka Jelka Milićević iznijela je podatke o ukupnom dugu FBiH zaključno sa krajem prošle godine koji iznosi 6.252.950.000 KM, od čega je unutrašnji dug 1.109.047.000, a vanjski 5.143.903.000 KM. Vanjski dug FBiH je 2,8 milijardi, javnih preduzeća 1,9 milijardi KM, kantona 421.000.000 KM, gradova i opština 153 miliona KM. U ukupnom unutrašnjem dugu, dug FBiH iznosi 888.132.386 KM, kantona 167.176.916, a opština i gradova 53.738.297 KM. Ministrica je rekla da je tokom ove godine emitirano ukupno 80 miliona i vraćeno 80 miliona obveznica.

Premijer Fadil Novalić je kazao da je Vlada dala prethodnu suglasnost na predloženi izbor kineske kompanije Dongfang Electric Corporation Limited DEC za strateškog partnera za finansiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići, Blok 1-350 MW, a o svemu će se konačno izjasniti Parlament FBiH. Novalić je naglasio da ovaj ponuđač nudi i finansiranje i izgradnju Bloka TE Banovići.

Vlada je zadužila federalno Ministarstvo finansija da, prilikom izrade rebalansa ovogodišnjeg budžeta, na prihodovnoj strani planira sredstva od 20 miliona KM za federalno Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta kao transfer za provođenje politike prvog zapošljavanja i samozapošljavanja. Podržana je i inicijativa da kreditnim zaduženjem kod Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) bude osigurano 11 miliona eura za realizaciju projekta Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda, a krajnji dužnici su SBK i ZDK. Donesena je i odluka o sufinansiranju penzija manjih od 320 KM sa sredstvima u iznosu od 7.028.653 KM koja su predviđena budžetom FBiH.

Prihvaćena je informacije o dosadašnjoj realizaciji Projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u FBiH.

Službenici i namještenici

- Imamo žalbi na tenderima i odlučili smo se vratiti tome procesu koji je otvoren 2011. godine. Vlada je odlučila da se sljedećim budžetom izdvoji 1,6 milion KM za finansiranje konsultantske kuće u ovom procesu, rekao je Novalić.

Federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je i da pokrene aktivnosti o produženju Memoranduma o razumijevanju između Vlade FBiH i kompanije Shell do novembra.

Vlada je razgovarala i o zakonima o državnim službenicima i o državnim namještenicima koji se moraju donijeti do kraja ove godine i koji su podloga za kolektivne ugovore s državnim službenicima i državnim namještenicima, a predviđat će, kako je naglasio premijer, harmonizaciju organizacije i primanja u FBiH.  

Bajazit Jašarević još čeka

Iako je kadrovska komisija SDA odlučila da Bajazit Jašarević bude predložen za novog generalnog direktora Elektroprivrede BiH, Vlada jučer o tome nije raspravljala, bar kako kaže premijer. Mandat aktuelnom generalnom direktoru Elektroprivrede BiH Elvedinu Grabovici ističe za koji dan. Još nema tačnih podataka ni o broju prispjelih ponuda kandidata za članove novog Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća.

Odgođena naplata povjerilaca Agrokomerca

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je da je nakon razgovora uprave Agrokomerca i povjerilaca ove firme postignut dogovor da se odgodi današnje sudsko ročište za naplatu potraživanja u ukupnom iznosu od 2.117.000 KM. U narednih 90 dana treba biti ponuđen sporazum o izmirenju obaveza Agrokomerca prema povjeriocima. Izvršenje se traži na imovini Agrokomerca, čija je procijenjena vrijednost 21 milion KM.

Kadroviranja

Prije isteka mandata i zbog gubitka povjerenja, Vlada je jučer dala prethodne saglasnosti za razrješenje dužnosti članova NO Ceste Mostar, te za imenovanje Mirka Mihaljevića, Željka Medaka, Kreše Šaravanje i Nasera Hadžibegovića za vršioce ovih dužnosti. Dužnosti se, uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH, razrješavaju članovi NO JP Hrvatske pošte Mostar, a privremeno su za članove ovog NO imenovani Božo Perić, Davorka Šaravanja, Ivan Jozić, Željko Kordić, Dijana Pejić i Nerma Čolaković - Prguda. U UO Federalnog zavoda PIO/MIO imenovani su Eugen Ćubela (predsjednik), Enes Zukić, Ivo Vincetić, Mile Lasić, Merima Hajdarević, Mirsad Kaljiković, Mirko Mihaljević, Goran Valka i Omer Omerefendić (članovi). Data su ovlaštenja i Denijelu Pelidiji (Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo), Esadu Osmanbegoviću (JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo) i Saneli Jakubović (JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo) za opunomoćenike na predstojećim skupštinama ovih preduzeća, a Amra Đendušić (predsjednica), Ismet Trumić, Ahmed Agić, Mustafa Bisić i Jadranka Matić imenovani su u Radnu grupu za izradu radnih verzija Zakona o državnoj službi FBiH i Zakona o namještenicima u organima državne službe FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik