Firme u restrukturiranju: Kupaca ni na vidiku

Bez autora
Aug 31 2015

Navali zainteresovanih kupaca realno se nisu ni nadali, ali su očekivali da se makar neko javni na jedan od 44 objavljena javna poziva za prodaju preduzeća koja su do kraju maja bila u restrukturiranju. Proteklih dana, međutim, komisije Agencije za privatizaciju mogle su samo da konstatuju da su pozivi neuspeli, jer nije bilo zainteresovanih ili da su zbog raznih pravnih pitanja - poništeni. Niko se nije javio sa ponudom za "Mostogradnju", "Majevica holding", "Krušik plastiku", "Dunav" iz Ljubovije, "Elektroporcelan" iz Aranđelovca, "Graničar", "Budimku", "Zastavu metal", "Agrobačku", "Puteve" iz Sremske Mitrovice, "Teretni transport" iz Bora, Fabriku rezanog alata, "Partizanski put", IPM Majdanpek, "Severtrans" i "21. oktobar".

Navali zainteresovanih kupaca realno se nisu ni nadali, ali su očekivali da se makar neko javni na jedan od 44 objavljena javna poziva za prodaju preduzeća koja su do kraju maja bila u restrukturiranju. Proteklih dana, međutim, komisije Agencije za privatizaciju mogle su samo da konstatuju da su pozivi neuspeli, jer nije bilo zainteresovanih ili da su zbog raznih pravnih pitanja - poništeni.

Niko se nije javio sa ponudom za "Mostogradnju", "Majevica holding", "Krušik plastiku", "Dunav" iz Ljubovije, "Elektroporcelan" iz Aranđelovca, "Graničar", "Budimku", "Zastavu metal", "Agrobačku", "Puteve" iz Sremske Mitrovice, "Teretni transport" iz Bora, Fabriku rezanog alata, "Partizanski put", IPM Majdanpek, "Severtrans" i "21. oktobar".

Istovremeno javni pozivi su poništeni u slučaju 12 preduzeća. Novi javni pozivi su raspisani ili će biti narednih dana za "Branko Perišić", "Seme" Tamiš, "Dolovo", "Omoljicu", "Dragan Marković", PPT delovi, Industriju obuće "Beograd", "Nevenu" Leskovac, "Tehnohemiju", "Vojvodinu", "Magnohrom" i ZGOP.

Sve su to preduzeća sa kojih je krajem maja skinuta zaštita od prinudne naplate. Raspisivanje prodaje štiti ih sve do kraja oktobra, kada ističu svi rokovi javnih poziva. Nije isključeno da će pojedine firme naći privatnog vlasnika, jer već na sledećem javnom pozivu cena će biti niža. Početna cena u prvoj objavi je polovina procenjene vrednosti, a već prilikom naredne objave može da padne na trećinu procenjene vrednosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik